Artem Kniaz/shutterstock.com

Vlieg kan niet van drol afblijven

‘Ze weten dat het slecht voor ze is, maar ze kunnen het niet laten liggen’

Je kunt geen hondendrol voorbijlopen of er zitten een paar vliegen op. Wetenschappers hebben ontdekt dat vliegen best weten dat ze beter niet van drollen kunnen eten, maar dat ze tegelijkertijd niet de zelfbeheersing hebben om er vanaf te blijven.

“Ze vinden het gewoon te lekker”, vertelt bioloog Morten Wikkel. Hij observeerde vliegen voor en nadat hij ze inlichtte over de gezondheidsgevaren van het opeten van poep. “Zelfs als we vliegen vertellen dat dierlijke uitwerpselen parasieten en ziekten kunnen bevatten, steken ze het nog steeds met liefde in hun mond. Het is geen gebrek aan kennis, het is een simpel gebrek aan zelfdiscipline.”

Volgens Wikkel is het te vergelijken met hoe de mens zich verhoudt tot roken of drinken. “De vlieg vertelt zichzelf ook steeds dat het de laatste keer is, maar ze zijn nog geen halve meter weggevlogen of ze vliegen alweer terug om van de poep te snoepen. Ze schijnen er een kortstondige rush van te krijgen.”

Wikkel wil echter wegblijven van een oordeel. “Uiteindelijk mag de vlieg zelf weten hoeveel poep hij in zijn lichaam propt. Wetenschappers zijn er niet om daar wat van te vinden.”

 

 

 

Download nu de app van De Speld!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Drol rijmt op trol. Onderzoek heeft uitgewezen dat dat geen toeval is. De drol is in dit geval het internetforum (zoals dit forum) en de trol degene die denkt te strijden voor bijvoorbeeld zuivere taal. Maar de boodschap die zo’n trol achterlaat, werkt zelf ook weer als drol, namelijk op personen die denken de taaltrollen te kunnen bestrijden met hun ergernissen. Het tegengestelde gebeurt: de (taal)trol krijgt waar hij naar streeft, te weten aandacht, en groeit.

Reageer
gravatar

Het is van de gekke, dat er mensen zijn die vinden dat keurig taalgebruik iets is voor trollen (mythologische mensachtige wezens met een staart die erg sterk maar traag en suf zijn). Die lieden vinden het kennelijk prettiger om zich onverstaanbaar uit te laten
Dat is vergelijkbaar met ultrarechtse lieden die een hekel hebben aan politiek beschaafd taalgebruik. Wellicht zijn het dezelfde lui.

Beschaafd denken en doen is helaas aan velen niet meer besteed.

gravatar

Bij de protesten tegen proefdieren van de Partij voor de Dieren e.a. worden wij nooit en te nimmer genoemd. Ze denken alleen aan zichzelf en aaibare zoogdieren.