foto's: Maarten Kools

Kamerleden GroenLinks ontkennen ijzeren fractiediscipline

GroenLinkser Zihni Özdil moest naar eigen zeggen de Kamer verlaten omdat hij er te veel zijn eigen mening op nahield. Volgens Kamerleden van GroenLinks is dit echter onzin. Wij spraken vier Kamerleden, en allemaal ontkennen zij dat er sprake is van een ijzeren fractiediscipline.

Kathalijne Buitenweg

“Persoonlijk onderschrijf ik het verhaal van Özdil niet. Bij ons is, naar mijn weten, iedereen vrij om te zeggen wat die wil. Natuurlijk zijn er grenzen. We vormen samen een groene partij, dus het zou raar zijn als je in Pauw gaat pleiten voor de bouw van een kolencentrale in een beschermd natuurgebied. Maar als jij er een iets andere mening op nahoudt binnen de gestelde kaders: prima. Nee, het wegsturen van Özdil heeft helemaal niets te maken met een ‘ijzeren fractiediscipline’.”

Bram van Ojik

“Ik onderschrijf het verhaal van Özdil persoonlijk niet. Naar mijn weten is iedereen bij ons vrij om te zeggen wat hij of zij wil. Er zijn grenzen natuurlijk. We zijn een groene partij, dus het zou vreemd zijn als je in Pauw gaat pleiten voor de bouw van een kolencentrale in beschermd natuurgebied. Maar als jij, binnen de gestelde kaders, er een iets andere mening op nahoudt: prima. Nee, dat Özdil is weggestuurd heeft helemaal niets te maken met een ‘ijzeren fractiediscipline’.”

Nevin Özütuk

“Als individueel persoon herken ik het verhaal van Özdil niet. Naar mijn begrijpen mag iedereen bij ons onbelemmerd zeggen wat die wil. Er is een demarcatielijn, vanzelfsprekend. We zijn een milieupartij, dus het zou ongewoon zijn als je in Jinek gaat betogen voor de bouw van een olieraffinaderij in de Waddenzee. Echter, als jij, binnen het raamwerk, er een iets andere opinie op nahoudt: opperbest. Nee, dat Özdil de laan uit is gebonjourd houdt geen verband met een ‘ijzeren fractiediscipline’.”

Bart Snels

“Verhaal Özdil niet geloofwaardig. Iedereen vrij. Grenzen. Groene Partij. Voorbeeld geven van kolencentrales in natuurgebied. Andere mening prima. Özdil niet om deze reden weggestuurd. Vriendelijk lachen, duidelijk praten. Lul in je broek houden.”

Jesse Klaver

“Ik heb hier niets meer aan toe te voegen. De fractieleden nemen mij de woorden uit de mond.”

Volg De Pin ook op Instagram voor meer haarscherp nieuws!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is een bekend feit dat teveel meningen verlammend werken!

Neem nou China. Sinds de ‘kwestie Plein van Hemelse Vrede’ (wat trouwens door de Amerikanen georganiseerd was en schromelijk overdreven) is het land nog nooit zo WELVAREND geweest!!

Quod erat demonstrandum.

Reageer
gravatar

Vrijheid blijheid, u bent vrij.
Hier mag ieder doen en laten wat ie wil.
Mits u zich houdt aan onze op democratische wijze tot stand gekomen spelregels, maar dat spreekt vanzelf.

Reageer
gravatar

Ik geloof zeer in een eigen Amsterdams geluid binnen Nederland!

Het is zó diktatoriaal om mij -pardon, ons- te moeten houden aan een OPGELEGDE mening van het Nederlands parlement!

Iedereen kan erop vertrouwen dat ik PRECIES doe waar ikzelf zin in heb.

Kom, nu moet ik de kinders weer eens ophalen van een prettig witte school in Amstelveen.

gravatar

What you mean, ‘no party discipline’?!

I have 3000 communist party members at National People’s Congress each year, that 100% agree and clap for me.

How come you have problem?!

习近平
General secretary Communist Party,
President People’s Republic of China

Reageer