Rtlniews/YT

SP: ‘Als alle 8 miljoen thuisblijvers op ons hadden gestemd hadden we dik gewonnen’

Ze hebben geen zetels gehaald bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, toch baart dit de top van de SP geen enkele zorgen. “60 procent van de kiezers is niet op komen dagen. Als die allemaal op ons hadden gestemd, hadden we gewoon 16 zetels”, aldus SP-voorzitter Ron Meyer.

“Eigenlijk zijn we veruit de grootste”, vervolgt Meyer. “Een partij als de PvdA haalt 20 procent van de stemmen binnen, maar dat is alleen maar omdat 8 miljoen SP-kiezers thuisblijven. Frans Timmermans heeft het niet slecht gedaan hoor, maar het staat natuurlijk niet helemaal in verhouding tot het succes dat wij hadden gehad als iedereen was komen stemmen. We kunnen wel spreken van een theoretisch Arnout Hoekstra-effect (Arnout Hoekstra was de SP-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, red.)

Politiek-leider Lilian Marijnissen is het helemaal eens met de analyse van Meyer. “Meer dan 8 miljoen SP-stemmers zijn thuisgebleven omdat ze het vertrouwen in de Europese Superstaat verloren hebben. Als dat geen teken is voor de gevestigde orde dat het anders moet, weet ik het ook niet meer. Het is een geluid dat niet langer genegeerd kan worden. Het Europarlement kan niet langer om ons heen.”

 

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

…en wéér ligt het aan de (niet)-kiezer. Ik vraag me af of de SP überhaupt nog wel bestaansrecht heeft als serieuze partij… De PVV is al bijna failliet. Vervlogen tijden. Politiek van weleer. Als ik Lilian Marijnissen zie, moet ik aan zwart-wit Den Uyl documentaires denken. Mijn maag krimpt dan van nostalgie, van de geur van de jaren 60 en 70, van Q en Q, van “langharig tuig”, olifantspijpen en corduroy…. Voorbij, o, en voorgoed voorbij…

Reageer
gravatar

De ouderwetse DDR-kadaverdiscipline is er niet meer bij de SP sinds Jan Marijnissen met vervroegd pensioen is gegaan toen het nog kon.

Reageer
gravatar

Ik zag trouwens dat in Straatsburg de meeste tijd een parlementsgebouw leeg staat.
Is het wat om daar een soort schaduwparlement te installeren ofzo?!
Of dat dat over Frankrijk & Duitsland praat ofzo.

Ik zeg maar wat hoor!
Beetje kreatief zijn.

Reageer
gravatar

Op deze hypothetische winst zou u kunnen inspelen door een rode bus tussen Brussel en Straatsburg op en neer te laten pendelen waarin u de stoelen als parlementszetels aanmerkt en de chauffeur als voorzitter (hij zit toch al ‘voor’, haha). En dan maar flink tegengas geven tegen de gevestigde orde.

Reageer
gravatar

Procenten zijn zowel in gulden als Euro gelijk wat waarde betreft. (Leg ik voor de leek nog wel eens uit als ik zin heb)

Het gaat erom dat er verder gedacht wordt om koningsdag en sinterklaas niet teveel kosten behalve als het over jezelf gaat.

Het algemeen individueel belang blijft.