Zurijeta / Shutterstock

Atoomklok gaat ijken op etenstijden Ramadan

De atoomklok, die zeer nauwkeurig de tijd bijhoudt door de trillingen van atomen, moet ook af en toe geijkt worden. Voorheen gebeurde dat door middel van cesium of waterstof, maar natuurkundigen hebben nu een veel betrouwbaarder methode voor exacte tijdsbepaling gevonden: vastende moslims.

“Als het volgens de atoomklok 21:34 is, dan zou het nog weleens 21:34 en een enkele nanoseconde kunnen zijn,” zegt natuurkundige Louis Eijsmans. “Maar bij de familie Boukhriss weet je gewoon dat het stipt 21:34 is als het vasten gebroken wordt met melk en dadels. Geen fractie eerder of later.”

Eijsmans spreekt met bewondering over de extreme nauwkeurigheid van iftars. “De etenstijden van Ramadan, daar kunnen wij niet tegenop. De afwijking van onze atoomklok is nog steeds ongeveer een seconde per vijf miljard jaar. Zo’n onnauwkeurigheid heb ik nog bij geen enkele iftar kunnen constateren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoe hebben ze dit kunnen constateren als ze niet eens op hun eigen klok kunnen vertrouwen? (veel te serieuze vraag hier, maar soms moet je even doorvragen)

Reageer
gravatar

Al langere tijd ijveren we ervoor de islamitische feesten officieel in te voeren als nationale feestdagen.
Dat is democratie.

Reageer
gravatar

Natuurkundige Louis Eijsmans heeft groot gelijk.
Wetenschap en levensbeschouwing of religie kunnen heel goed naast elkaar bestaan.
Ze kunnen elkaar zelfs wederzijds behulpzaam. zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar de bijdrage van de vroege arabieren aan de ontwikkeling van de algebra.

Daar mogen we ze zo nu en dan best eens een complimentje voor geven. 😉 😉 😉

Carrie.

Reageer