AT5

Succes van Ajax is vooral een overwinning voor de successupporter

'We doen het voor de mensen die twee keer per jaar een wedstrijdje kijken'

Alle ogen zijn vanavond gericht op Ajax, dat in de halve finale van de Champions League aantreedt tegen Tottenham Hotspur. Als de Amsterdammers weten te winnen is er één groep voor wie het succes extra zoet zal smaken: de successupporters.

“Deze dagen bewijzen het gelijk van de successupporter”, vertelt Mark Toxopeus, voorzitter van de successupportersvereniging van Ajax. “Ze hebben nooit hoeven meemaken hoe Younes een bal met 3 kilometer per uur op goal schoot, hoe Luque geen speler van dezelfde kleur kon vinden, of hoe Mitchell Dijks voorzetten over de andere zijlijn schoot. Ze hebben nooit hun dag laten verpesten door dat soort tegenslagen, ze laten zich alleen beïnvloeden als Ajax het goed doet. Dat is zonder twijfel de meest gezonde manier om je te verhouden tot zoiets als sport.”

Ook Ten Hag vindt dat je niet altijd blind een voetbalclub moet volgen. “Dit succes smaakt extra zoet voor de mensen die twee keer per jaar een wedstrijdje van Ajax kijken”, zegt de trainer van Ajax tijdens een persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd. “Ze hebben geen idee wie ik precies heb opgesteld, kijken ook niet als we punten laten liggen op een kunstgrasveld in de provincie, maar ze staan wel vooraan in de kroeg als we Real Madrid en Juventus uitschakelen, en hebben dan evenveel plezier als al die domoren die ook in 2015 een seizoenskaart hadden.”

Ongeacht de uitkomst zal de successupporter vanavond heerlijk slapen. Voor hen is voetbal namelijk een aaneenschakeling van mooie momenten, zonder de trauma’s die de harde supporterskern zichzelf keer op keer aanpraat. De belofte dat je negentig minuten lang adrenaline voelt omdat iedereen om je heen gespannen is, waardoor de ontlading bij succes een euforisch gevoel teweeg brengt, maar ook de wetenschap dat je bij verlies je schouders op kunt halen, een fanatieke supporter op de rug kunt slaan en kunt zeggen: “Ach, het is maar een spelletje.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb een bloedhekel aan deze supporters. Een echte successupporter juicht pas na het winnen van de finale en roept dan dat hij het altijd al wist.

Reageer
gravatar

Et Thierry Bidet ne participe pas! Ach, de Amsterdamse godenzonen zijn lang niet allemaal sufficante boreale, dus wat zullen wij meisjes entre nous ons druk maken?

gravatar

Maar hoe weet ik nou wannéér ik moet gaan kijken?!

Ik wil geen duur kaartje kopen en reizen om naar een stel loezers te kijken!

Weet je trouwens wat dat stel over de Ferrari getilde pummels betaald krijgen van mijn centen?!

Reageer