Prath/Shutterstock/Studio Speld

#Killing: SIRE lanceert campagne tegen moord

‘Als je iemand een moord ziet plegen: zeg er iets van’

Rivalen van hun scooter knallen, je vrouw wurgen of zwervers in het kanaal laten verdrinken: het is veel Nederlanders een doorn in het oog. Daarom is SIRE deze week de campagne #killing gestart, om mensen bewust te maken van de gevolgen van moord.

“98 procent van alle Nederlanders ergert zich wel eens aan moorddadig gedrag van zijn medemensen, maar toch worden er in Nederland wel eens mensen vermoord”, vertelt Annelot Braadsma van SIRE. “Kennelijk is het erg makkelijk om met het vingertje naar anderen te wijzen als er een moord gepleegd wordt, maar vinden we het als het er op aankomt toch moeilijk om zelf van de moordwapens af te blijven. Met deze campagne willen we mensen laten reflecteren op hun eigen moordzucht.”

Mensen onderschatten volgens SIRE vaak wat voor impact het kan hebben als je iemand met voorbedachten rade van het leven berooft. “Je maakt er levens mee kapot, en dan hebben we het nog niet eens over de levens die er letterlijk door kapot gemaakt worden. Natuurlijk, de vrijheid van het individu is een groot goed, maar op het moment dat mensen die vrijheid gebruiken – zeg maar gerust misbruiken – om een ander van het leven te beroven, trekken wij een grens. We moeten moordenaars laten weten dat hun gedrag niet gewenst is. Dus als je bijvoorbeeld ziet dat iemand in de tram een medepassagier om het leven brengt: zeg er gewoon iets van.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De vraag is dan dus, -wat- zeg je er dan van?

Bijvoorbeeld, als de vermoorde daarvoor in de stilte-coupé van de tram luid smakkend zijn stinkende hamburger op zat te vreten, zou je dus: “Dank je wel” kunnen zeggen.

En als de moordenaar iemand met z’n kettingzaag in stukken zaagt, in de stiltecoupé, kun je hem bijvoorbeeld vragen of hij misschien je handzaag wil lenen.

Reageer
gravatar

Men denkt wel eens “… zou ik?”

“Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,”

Reageer