DianaDeluxe / Shutterstock.com

Mensheid zo ver ontwikkeld dat we begrijpen dat vooruitgang een mythe is

Nog nooit was de mens zó bewust van het idee dat vooruitgang van de mensheid een mythe is. We worden alsmaar slimmer en slimmer, waardoor we nu meer dan ooit inzien dat het helemaal niet steeds een beetje beter wordt.

“Wij zien nu soms ook in dat we met technologische, sociale en economische ontwikkelingen ons leven helemaal niet per se mooier kunnen maken”, vertelt wetenschapper Timon Drees. “Je merkt echt dat we beginnen in te zien dat oneindige progressie maar een illusie is. Geen enkele generatie voor ons heeft dat ooit zo geflikt. Naarmate de natuurlijke hulpbronnen opraken en de liberaal-humanistische waarden verder onder druk komen te staan zullen onze kinderen het geloof in vooruitgang in de toekomst eindelijk helemaal de wereld uit helpen. Dit is de beste periode ooit om geboren te worden.”

Volgens Drees is de mensheid ver gekomen sinds de tijd dat het christendom ons een paradijs beloofde. “In de Middeleeuwen dacht iedereen dat het vanzelf wel goed zou komen met de wereld, God zou dat regelen. Tijdens de Verlichting geloofden mensen nog steeds in een mooiere toekomst, maar daar zouden we zelf hard aan moeten werken. Dat was al beter. Inmiddels zijn we zo ver gekomen dat we weten dat de toekomst helemaal niet maakbaar is en dat alles toch wel naar de ratsmodee gaat. We hebben onszelf weer overtroffen.”

Drees geeft toe dat er nog veel werk aan aan de winkel is voordat iedereen overtuigd is dat vooruitgang een mythe is. “Maar dat moet goedkomen. Kijk hoever we al zijn gekomen. Een betere wereld ligt binnen handbereik.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hadden die mensen die spraken over God dan toch gelijk? Is het allemaal mensenlijke hoogmoed? Komt al ons werk er dan toch weer op uit dat onze plannen lucht en ijdele dromen waren?

God heeft eeuwige redding, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde belooft. Een nieuw begin met Hem. Ik teken ervoor.

Reageer
gravatar

Whisful thinking: een god die je het eeuwige leven schenkt. Als hij bestaat heeft hij in ieder geval zeker niet het beste voor met aardbewoners..

gravatar

Sinds een paar dagen zijn de mensen hier bij de buurtsuper voortdurend aan het morrelen over de draaideur, nadat een vrouw haar kind er alleen door stuurde en daarna uitgebreid begon te klagen.

gravatar

Het wonder van onze maatschappij is dat de meest onontwikkelde idioten allemaal goed in techniek kunnen zijn, door het industrialiseren daarvan heb je vooruitgang. Er is NIETS (anders).

gravatar

Jezus zeide: Velen zullen komen onder mijn naam en zeggen: Ik ben de Christus en zij zullen vele vage kennissen van De Speld verleiden. Want er zal een valse Maitreya opstaan en hij zal ook de echte kennissen kunnen verleiden. 24:4-5-24

gravatar

Al in de eerste eeuwen waren er disputen over erfzonde en vrije wil. Hollanders hebben echter al langer een neurose gehad met religie. Dus er zijn er ook die nog vergeven kunnen worden.