Bron Flickr - Websummit & Jan-Willem van Aals Imergis

Marie Kondo ingevlogen om te adviseren bij gemeentelijke herindeling

‘Rucphen: does it spark joy? Zo niet dan weg ermee’

Het is al jaren een stekelige kwestie: de gemeentelijke herindeling van Nederland. Om het proces soepeler te laten verlopen is de hulp ingeroepen van opruimgoeroe Marie Kondo.

Minister-president Rutte noemt gemeentelijk herindelen een ‘monsterklus’. “Je stelt zoiets altijd uit, het is zo’n gedoe. Je blijft alles maar bewaren en die troep blijft zich opstapelen, tot je het overzicht volledig kwijt bent. Welke gemeenten willen we nou écht bewaren en welke gemeenten kunnen weg? Om die vraag te beantwoorden hebben we nu een expert ingeschakeld.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Het doel is om in totaal op 7 gemeenten uit te komen, maar dat is niet één twee drie gepiept. In 1900 waren er nog 1121 gemeenten, nu zijn het er nog 355. “Als je het allemaal op een hoop gooit, word je geconfronteerd met hoeveel nutteloze gemeenten er nog tussen zitten”, vertelt Marie Kondo. “Kijk maar eens. Wat heb je nou eigenlijk aan Grootegast? Neerijnen? Wat voor nut heeft Lochem?” Handenwrijvend gooit de goeroe de ene na de gemeente in de bak.

Zederik, Aalburg, Strijen, Giessenlanden. De centrale vraag die Kondo steeds stelt is: ‘Does it spark joy?’ Geen moment lijkt de moed haar in de schoenen te zakken, met kleine vreugdesprongetjes trekt ze Helvoirt, Biezenmortel en Landerd van de plank. Drukt ze even tegen haar gezicht en snuift diep… Daar gaat ook Maasdriel in de bak. Rutte staat er een beetje bedremmeld bij. “Ik wist helemaal niet dat we die überhaupt nog hadden!”

Na het vertrek van Marie Kondo ligt het land er heerlijk ontgemeentelijkt bij. Rutte zucht tevreden: “Dit geeft toch meteen een stuk meer lucht. Heel confronterend om te zien hoeveel gemeentes je als land verzamelt door de jaren heen. We gaan het nooit meer zo uit de klauwen laten lopen met gemeentes als Bernheze enzo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een eengemeentestaat, zou dat niet wat zijn? Er zijn al diverse eenpartijstaten, en daar gaat het uitstekend, zoals iedereen weet. Dus waarom niet eens alle macht naar één College van B&W, voorgezeten door burgemeester Krikke?

Reageer
gravatar

Alle genoemde gemeentes behalve Lochem, Landerd, Helvoirt, Bernheze en Rucphen bestaan al niet meer! Biezenmortel is zelfs nooit een gemeente geweest…. Kies dan gemmentes die nog wel bestaan zoals Schiermonnikoog, Rozendaal, Renswoude, Mook en Middelaar, Zoeterwoude, Staphorst, Diemen, Baarle-Nassau, Kapelle, Urk, Tynaarlo, Pekela en Saba

Reageer
gravatar

Het ruimt veel sneller op als je begint met de grote gemeenten. Dus kijk eerst naar Groningen, Friesland, Drenthe, Flevopolder.
Anderzijds, in dichtbevolkte gebieden is de overlast het grootst: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag…

Reageer
gravatar

Beste Maria, Marie is geen Chinees, maar Japanse, dat is een heel groot verschil. Een Chinees innoveert, een Japanner verbeterd
Ze denken dus totaal anders.

gravatar

De immer opgeruimd kijkende Marie Kondo heeft door haar vele wereldwijde advieswerk, lezingen en interviews geen tijd om haar eigen rotzooi op te ruimen.

Ik heb een opruimadvies voor haar:
Marie, begin met je agenda.

Reageer
gravatar

Wat een geweldige ideeen heeft die club van hem toch altijd en altijd blijkt het achteraf een schot in de roos !
Die gemeentelijke herindeling is maar één voorbeeld. Zo zijn er talloze. Wat te denken van Marktwerking en aanbestedingen. Wat een geweldige vooruitgang in Nederland heeft dat bewerkstelligt. Denk aan Energie en Woningcorporaties. Wat te denken van bezuinigingen in de zorg, het leger, het onderwijs en de rechterlijke macht. Het zorgt wel voor een beetje werkdruk en stress bij rechters, zorgwerkers en gebrek aan slagkracht bij het leger, maar he, de koude oorlog is toch over.
nog een paar van die goede ideeen: Als we maar genoeg gevangenissen sluiten komen er vanzelf minder gevangenen en als we maar genoeg asielcentra sluiten komen er vanzelf minder asielzoekers. Helemaal niet zo gek bedacht, je moet er maar op komen.
Ja, we gaan steeds meer op ons grote voorbeeld the U.S.of A. Lijken. En dat is toch geweldig.
En onze premier is ook bijna net zo groot als de President of the U.S.A. met bijna net zulke goede ideeen. We zijn bofferts.
Oh ja nog een PS. Als we die 11 resterende gemeenten nu straks gewoon provincies noemen, maakt dat het allemaal nog overzichtelijker. En die kunnen dan weer fuseren tot 1 land ! Misschien kunnen we ook de Benelux wel samenvoegen ! of Europa !

gravatar

De eerste gemeente die voor opruimen in aanmerking komt is dé misdaadstad van ons land, Amsterdam. Van de andere kant ruimen boeven daar elkaar op.