Shutterstock / Ilkin Zeferli

Dit zijn de tegenstellingen die het politieke debat gaan bepalen in 2019

Vroeger had je links en rechts. En 2018 was het jaar van de elite tegenover het volk. De grote vraag is welke tegenstellingen het politieke debat gaan bepalen in 2019. De politieke redactie van de De Speld ziet het komende jaar vier tegenstellingen belangrijk worden.

Gelderland tegen de rest
In 2019 zal de Randstad niet langer tegenover de provincie staan. Nee, 2019 wordt het jaar van Gelderland tegenover de rest. In de media zal er veelvuldig bericht worden over de arrogante Arnhemmers die denken dat de wereld ophoudt bij Burgers Zoo en welgestelde trolleybusmoeders die de hele dag Gelderse rookworst en wentelteefjes eten, terwijl de mensen in de rest van het land zich zorgen maken of ze het eind van de maand wel halen.

Mensen tegen dieren
Dieren worden voorgetrokken in dit land. De lijst is eindeloos: schattige filmpjes van ijsbeertjes op YouTube, chihuahua’s die in een kinderwagen worden vervoerd en Schotse hooglanders die je niet mag mishandelen omdat ze zijn uitgezet in het kader van natuurbehoud. Tijdens de ‘menselijke lente’ van 2019 zal duidelijk worden dat mensen het zat zijn om als tweedehands levensvormen behandeld worden.

Onder tegen boven
Steeds meer mensen zullen zich in politieke zin met ‘onder’ of ‘boven’ gaan identificeren in 2019. Als je aan iemand vraagt wat hij gaat stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, kan hij bijvoorbeeld zeggen dat hij nog aan het zweven is, maar dat hij waarschijnlijk een partij ‘onder’ in het politieke spectrum zal kiezen, want met politieke partijen ‘boven’ het politieke spectrum heeft hij niet zoveel. Het wordt waarschijnlijk wel een partij die een gematigd ondergeluid verkondigt, want met ‘extreem onder’ heeft hij niet zoveel. Welke politieke partijen ‘onder’ of ‘boven’ zijn wordt in de loop van maart duidelijk.

Volk tegen de massa
De tegenstelling tussen volk en massa borrelt al een tijdje onder de oppervlakte, maar in 2019 zit de kans er dik in dat het explodeert: sta jij aan de kant van de meerderheid, of sta jij aan de kant van de mensen? En aan welke kant staat jouw oom tijdens het kerstdiner? Het is een vraag die families zal verscheuren. Een clash tussen het volk en de massa kan niet uitblijven.

[vagekennis alt=1]


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, in de strijd tussen de massa en het volk is het essentieel om “de man van de straat” aan je kant te krijgen. Vroeger vervulde “de man met de pet” die functie, maar Jan is nu met pensioen. Wat de invloed van het vrouwenstemrecht zal zijn wordt traditiegetrouw ook in deze analyse niet meegenomen.

Reageer