UfaBizPhoto / Shutterstock.com

267 mensen per dag schrijven zich uit bij de kerk en melden zich aan voor ‘iets’

‘Een sportclub, een vacaturesite, een mailinglist desnoods!’

Nederland ontkerkelijkt razendsnel. Volgens het SCP schrijven zich iedere dag 267 mensen uit bij een kerk. Maar dat betekent niet dat Nederlanders zich helemaal nergens meer voor inschrijven. Een groot deel van de twijfelaars heeft zich wel degelijk ingeschreven voor ‘iets’.

“Ik vind het wel belangrijk om ergens ingeschreven te staan, maar niet per se bij een god of zo.” Sonja van Splunteren is er stellig over. “Hoe langer je erover nadenkt, hoe logischer het wordt. Ik bedoel, er moet toch íets zijn, het kan toch allemaal niet zómaar? Een sportclub, een vacaturesite, een mailinglist desnoods! Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen iets is waar je je e-mailadres aan wilt verbinden.”

Sonja spreidt haar armen en kijkt nadrukkelijk om zich heen. “Dit alles is toch een veel te groot mysterie,” verzucht ze. “De wetenschap heeft heus niet overal een antwoord op. Bijvoorbeeld wat deze week de aanbiedingen bij de Douglas zijn. Dat Acqua di Gio tot en met 30 december maar €41 is ontdek je alleen maar door je inbox open te stellen voor de mailinglist van de Douglas.”

Dominee Ruurd Frederiksz vindt al dat losbandige inschrijfgedrag maar niets. “Je kunt wel zeggen: inschrijven bij een kerk is me te rigide. Maar het mooie is juist dat de kerk je houvast biedt. Je hebt een doel om je leven naar in te richten. Want zeg nou zelf: het is toch wel erg armetierig dat je naam je hele leven nergens voorkomt, om dan op je sterfbed in een excelletje bij de plaatselijke hengelsportbond op te duiken?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoezo hypocriet?
Ben jij soms ook zo’n iemand die anoniem dreigbrieven naar bekende Nederlanders stuurt?

gravatar

Heel actueel Corrie; telemarketing met religieuze marketing in de vorm van een kortverband lidmaatschap. Maandlid en gratis het kerkeblad, of nog korter: congregatie-lid in maandverband?

gravatar

Precies: dat proces noemt men dan ook: “Natuurlijk Verloop”. Dit kan echter alleen bij Westerse geloofsgemeenschappen, sedert de Eerwaarde Savonarola zijn Inguisitie heeft gestaakt.