Thomas Pajot / charnsitr / Shutterstock.com

Met Red Dead Redemption ontsnappen gamers aan het drukke stadsleven van GTA

Met een paar doodgebloede boeren achter je paard door het uitgestrekte berglandschap galopperen terwijl je een adelaar uit de lucht schiet: Red Dead Redemption 2 is voor veel gamers de perfecte manier om te ontsnappen aan het drukke stadsleven van GTA. Geen auto’s, geen harde muziek, geen rinkelende mobiele telefoon. Alleen jij, je paard en een oneindige collectie vuurwapens, explosieven, messen en een lasso.

De 21-jarige Jeroen vertelt dat hij na een hele dag drugsdealen en auto’s jatten in Los Santos niet kan wachten om op zijn paard te stappen en rond te dwalen door de ongerepte natuur van het Wilde Westen. “Het voelt alsof je teruggaat in de tijd: geen politieagenten in helikopters die je vanuit de lucht proberen neer te schieten omdat je net even zestien voetgangers hebt doodgeracet, maar ouderwetse bountyhunters die je persoonlijk besluipen terwijl je een buidelrat boven een vuurtje aan het grillen bent.”

Maartje en Tijn, 18 jaar, zijn het met Jeroen eens. “Mensen van onze leeftijd zijn opgegroeid in metropolen als Vice City en San Andreas. Wij weten niet beter of je wordt non-stop gebeld om een rivaliserende gang om zeep te helpen of met een privévliegtuig een paar gebouwen op te blazen. Je staat altijd aan hè, je bent altijd bereikbaar. De hele dag mensen om je heen. Dan is het echt een verademing om ‘s avonds je discs om te wisselen en even lekker offline te gaan in Red Dead – dat als mensen je willen bereiken ze je gewoon een brief moeten schrijven en shit.”

Toch maken hun ouders zich zorgen als de jonge gamers uren achtereen een virtueel paard besturen. De moeder van Tijn zegt dat ze soms bang is dat haar zoon door Red Dead Redemption nauwelijks meer aan zijn GTA-missies toekomt. “Maar ach, ik moet het proberen los te laten. Zolang hij nog af en toe met zijn vrienden gaat streetracen en zijn stealth-level voldoende is, komt het wel goed.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *