Shutterstock / Halfpoint

Per jaar 200 doden omdat het woord ‘defibrillator’ zo moeilijk is uit te spreken

Rode Kruis pleit voor uitspraaklessen

Per jaar overlijden in Nederland 200 mensen omdat omstanders niet in staat zijn het woord ‘defibrillator’ uit te spreken. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.

“Veel mensen raken in paniek als er iemand een hartstilstand krijgt”, aldus woordvoerder Rosa Kroes. “Dan is het van levensbelang dat mensen weten hoe dat moet, ‘defibrillator’ zeggen. Wat nu nog al te vaak gebeurt is dat omstanders dingen roepen als ‘Snel! Is er hier een de buurt een eh eh defilli-, deviber-… Oke eh eh zo’n groene doos, meestal zijn ze groen toch? EAB, ADE, zoiets.’ Dan is er meestal geen tijd meer om te vragen of er ook iemand is die weet hoe zo’n ding werkt.”

Kroes pleit voor meer voorlichting. “Eigenlijk zou elke volwassen Nederlander elk jaar 2 uur naar een logopedist moeten om met het woord ‘defibrillator’ te oefenen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nederlanders, die geen Nederlands meer kunnen spreken volgens onderzoek van het Rode Kruis. Tegelijk zie ik op televisie dat ongewenste asielkinderen, als Nemr, wel perfect Nederlands spreken.

Is de oplossing dan niet een algeheel kinderpardon voor hen die (zeer) goed Nederlands spreken en in ruil daarvoor gaan zij dienen in de buurtwacht? Lijkt mij goedkoper en effectiever dan deze ongeoorloofde steun aan de logopedisten …

Reageer
gravatar

Nederlander heel slim. Dit jaar kwam een jongetje met een zomergriepje vlak daarna in het ziekenhuis voor een harttransplantatie. Maar in de handel waren er nog niet zo veel ‘jonge harten’. (1 op de 5 in Nederland.) Ik mocht een halfjaar daarvoor niks zeggen omdat je geen geloof mag verkondigen. Ik was er voorzichtig over begonnen dat er dingen niet in de haak zijn.

Reageer
gravatar

Ik heb verschillende voorbeelden gegeven, van onder andere iemand wiens dochter genas na een jaar, hij begin me toen te vervolgen omdat het ‘ergens anders door had kunnen zijn’ en ik de eer wilde van de genezing ‘door haar ziek te hebben gemaakt’.
Een ander voorbeeld waar ik sindsdien ernstig rekening mee houd is hoe hij vertelde een goede vriend van hem jarenlang aan de lijn te hebben gehouden om hem een trap na te kunnen geven.
Een subcultuur sindsdien.

gravatar

Wij hebben thuis voor de veiligheid in elke kamer zo’n hartherstarter hangen naast een brandblusapparaat., tot de wc aan toe. Je kunt immers nooit weten.

Reageer
gravatar

Een goede naam is iets met “hart” erin en verder zo kort en herkenbaar mogelijk. “Hartdinges” is te vaag, dus leef jullie creativiteit uit !

gravatar

Lieve Bloedzuster Pleegwijn, ik heb mijn hart aan jou verloren. Kom snel met jouw AED naar mij toe om mijn hart te weervinden.