Pressmaster / Shutterstock.com

Scholieren willen eerst goede baan voor ze gaan studeren

'Anders is het niet te betalen'

Scholieren stellen hun studiekeuze steeds vaker jarenlang uit. De voornaamste reden is dat ze eerst een goede baan willen hebben voor ze zich aan een studie wagen. “Het financiële risico is veel te groot als je niet de zekerheid van een modaal inkomen hebt”, zegt scholiere Yasmina (17).

Ook Fenneke (18) gaat eerst voor een degelijke baan. “Ik zie het als ‘gap career’: eerst werken, een huis kopen, kinderen krijgen, scheiden en dan de partner van mijn leven vinden. Dat je leven op orde is voordat je de eerste grote stap van je leven neemt – studeren.” Fenneke is van plan pas te beginnen als ze haar hypotheek heeft afbetaald. “Het voordeel is ook: als je het grootste deel van je leven er al op hebt zitten heb je in de tussentijd echt wel geleerd met wat voor studies je werk kunt vinden.”

Yasmina kiest ervoor zich op een andere manier nuttig te maken voordat ze de stap neemt om te studeren. “Een beetje dj’en tot ik 23 ben, dan reizen, mijn seksualiteit verkennen tot mijn 32ste, vrijwilligerswerk in een weeshuis in Sri Lanka tot mijn 35ste en daarna zie ik wel.”

Studieloopbaanadviseur Rudolf Weener vindt het niet eens zo’n gekke stap om de studie pas te beginnen als je al een aardige baan hebt: “Als je pas op gevorderde leeftijd aan een studie begint, heb je daarna als afgestudeerde waarschijnlijk al het netwerk en de praktische competenties om je loopbaan na je studie een goed vervolg te geven. En mocht de studie toch nog de verkeerde zijn, dan bof je in elk geval met het afbetalen van je schuld – als je nog maar twintig jaar te leven hebt, hoef je hem niet helemaal af te lossen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben op mijn 14e gaan werken.”Doe eerst maar eens een jaar of vijf ervaring op als stratenmaker, zien we daarna wel weer verder”‘, zei mijn vader. Nou 2 jaar later was ik voorman en drie jaar later eigenaar. Nu een groot landelijk bouwbedrijf.

Studeren is voor mensen die het anders niet redden in de maatschappij.

Reageer
gravatar

En, hoe is dat bouwen nu met de stikstoftoestand? Was milieuwetenschap niet toch een beter idee geweest? Door al dat bouwen mag ik nog maar 100 kilometer per uur…

gravatar

het kan ook anders: ga de ICT in met een kickstarter project. Je krijgt geld voor je falende project van mensen met te veel geld en voordat ze dat door hebben ben je foetsie. Dan hoef je niet te studeren en ben je boven-modaal met je inkomen.

En anders: start je eigen cryptocoin. Zorgt dat die maar iets waard is van een paar cent en schrijf artikelen aan de krant dat deze coin heel veel geld waard gaat worden

Reageer
gravatar

Tip! Een leuke baan is BOA. Je ontmoet veel mensen en je draagt je steentje bij aan een fatsoenlijk Nederland. Daarnaast is er voldoende ruimte voor bijscholing zoals: etnisch profileren en gebruik van een stroomstootwapen.

Je werkt met leuke collega’s zoals ik.🌞🌞

Corrie.

Reageer
gravatar

Bijdragen aan een fatsoenlijk Nederland? Worden BOA’s dan ook fatsoenlijk bewapend? Ik dacht dat BOA’s ambtshalve aanvankelijk -alleen handmatig- wurgtechnieken mochten toepassen. Of zijn BOA’s gewoon mensen “met een afstand tot de arbeidsmarkt” die met wurgcontracten worden gedwongen tot onbetaald ‘vrijwilligerswerk’?

gravatar

“De wetenschappelijke naam Boa constrictor betekent letterlijk grote slang (boa) die wurgt (constrictor). De slang is een van de weinige diersoorten waarvan de wetenschappelijke naam dusdanig bekend is dat deze naam tevens als Nederlandstalige naam wordt gebruikt. De naam is bekender dan andere gebruikte Nederlandstalige namen, zoals wurgslang”
(Wikipedia)

Natuurlijk mogen ze wurgtechnieken toepassen, dierenbeul!