answer5 / Shutterstock.com

Historicus stopt ermee: ‘Er zijn in het verleden dingen gebeurd’

'Ik wil het daar liever niet over hebben'

Geschiedkundige Govert Woninga stopt met het verrichten van historisch onderzoek. Dat laat hij weten in een statement. “Er zijn in het verleden te veel dingen gebeurd.”

Woninga had graag nog jarenlang artikelen en boeken willen publiceren over historische verschijnselen, maar laat weten dat het voor hem niet meer gaat. “Er zijn heel wat dingen voorgevallen, waar ik het liever niet over wil hebben. Dat maakt het voor mij onmogelijk om verder te kunnen als historicus.”

Toch wil Woninga benadrukken dat geschiedkunde nooit de oorzaak was van de manier waarop alles is gelopen. “Het was de samenloop van omstandigheden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Heer Woninga heeft gelijk. Alles is nu geoorloofd en alle historische gebeurtenissen mogen naar hartenlust herschreven worden door eenieder die dit al of niet uit persoonlijke overwegingen goeddunkt:

https://tinyurl.com/y95cz9mw

Het levenswerk van heer Woninga komt plots in een heel ander daglicht te staan. De hoogste tijd om nu eens wat nuttigs te gaan doen.

Reageer
gravatar

Veel (auto)biografieën zijn pogingen het persoonlijke verleden achteraf in gunstige zin te ‘reconstrueren’. Veel ghostwriters en nog veel méér psychiaters verdienen daar een dik-belegde boterham aan. Zelfs regeringen maken zich schuldig aan ‘geschiedvervalsing’, zo kon ook in de VS een vastgoed-zwendelaar president worden.

gravatar

Hedenkunde is misschien wel wat voor Woninga. Hoewel er vandaag ook veel gebeurt. Daar moet je ook keuzes uit maken. Een deftig woord voor hedenkunde is trouwens journalistiek. In de volksmond is hedenkunde beter bekend als Twitter.

Reageer
gravatar

Toeval of niet? “Vele eersten, zullen de laatsten zijn” is een citaat uit de Bijbel. Ergo: de Maitreya is bijbels georiënteerd of tenminste duidelijk geïnspireerd, een fenomeen dat zich historisch veel voordoet bij godvruchtige Zeeuwen. Vroegere Zeeuwen lieten meer Gods water over Gods akker lopen, vooral in het Verdronken Land van Saaftinge. Eigentijdse Zeeuwen maken zich meer zorgen over de kerncentrales van Doel en Tihange. En terecht

Reageer
gravatar

Jawel.

Maitreya september 22nd, 2018

Vandaag was ik even in een winkel, al die vrouwen dragen nu stuk voor stuk tijgerrokjes.
Ik had het al eens vermeld, ik zag er toen een.
Dezelfde groepsstandaard als die zwarte kousen.
Dat is wat mensen niet zien, ze kijken naar de vorm niet de inhoud: het gaat niet om de sokken waar ze allemaal op zijn gefixeerd, maar het groepsgevoel. Hoeveel sekten zijn er dan niet?

gravatar

Maitreya: hoe we het ook omschrijven; het blijft hetzelfde mysterie: “Das ewig Weibliche”. Het is een existentieel probleem; mannen willen graag het naadje van de (zwarte) kous weten. Maar weten zij eenmaal het Naadje van Kaatje, dan zoeken ze een vriendin.

gravatar

In het boek Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede Wereldoorlog staan zaken die het daglicht niet mogen zien. Het is niet goed voor het toerisme, en het staat op de zwarte lijst.

Reageer
gravatar

Onder deze omstandigheden kunnen de historici hun werk niet langer veilig uitoefenen.

Natuurlijk kan zoiets niet net nadat er door de gemeenteraad gekozen is voor Brouwerseiland.

gravatar

De eersten zullen de laatsten zijn en andersom.
Dat betekent dat de zwaksten zullen winnen. Daar hadden ze geen rekening mee gehouden in hun pikorde en hun mooie auto’s voor de deur die iedereen zangerig gedag zegt met hun anderszins gebruikelijke hoon die hun gezichten heeft vervormd tot een biologische en erfelijke grimas: goed geld verdienen.
Het enige wat ze tot stand brachten is efficiëntie binnen dezelfde historische orde waardoor iedere druppel ziel eruit geperst is. Deze mensen hebben geen kracht verzameld om een millimeter van de grond te komen als ze doodgaan, daarom vliegen ze zo graag.

Reageer