Studio Speld / Shutterstock.com

Uber gaat het spoor op

Ben je het ook zat om afhankelijk te zijn van de NS? Dan is er goed nieuws! Uber begint namelijk een eigen taxidienst op het spoor. Vanaf vandaag kun je gewoon een Ubertje bellen als je van Amersfoort Vathorst naar Utrecht moet.

De 27-jarige Michael Zijs heeft meteen de nieuwe app UberRail gedownload. Hij is te spreken over de nieuwe service. “Ik kan precies zien waar alle Ubermachinisten zich bevinden en hoe lang ik moet wachten op de eerstvolgende UberSprinter naar Anna Paulowna. En er is zelfs een Railcateraar aan boord die flesjes water serveert. Ideaal.”

Ook voor de 53-jarige machinist Helga Mussenbroek is Uber een uitkomst. “Toen ik hoorde dat Uber naar het spoor kwam, heb ik meteen mijn wagon losgekoppeld en ben ik voor mezelf begonnen. Ik verdien hier beter en kan helemaal mijn eigen dienstregeling bepalen. Nu hoef ik niet meer de hele dag heen en weer te pendelen op het traject Dordrecht-Geldermalsen. Ik kan eindelijk iets van het spoor zien. Misschien ga ik morgen wel naar station Weert.”

De NS is minder enthousiast over de nieuwe spooraanbieder. NS-topman Roger van Boxtel spreekt zelfs van een oneerlijk concurrentievoordeel: “Ubermachinisten houden zich niet aan dezelfde regels als onze eigen machinisten. Ze rijden rond in afgeragde wagons zonder goedwerkende remmen en verzetten zo maar wissels zonder ProRail daarover te consulteren. Ook schenken ze geen koffie als er vertragingen zijn. Dat zijn kostenbesparingen die wij ons niet kunnen permitteren.”

Volgende week gaan machinisten van de NS staken tegen Uber.

 

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Helga gaat ook Railmiles verstrekken Elke reis naar Weert levert 1 (een) Rami op. Helga denkt dat ze binnen 1 maand binnenloopt als er geen vertraging is door blaadjes van Prorail op de rails.

Reageer
gravatar

Ik zit weer op het bankje en het regent een beetje. Aan de overkant de vrouw van het restaurant die eerder haar stoep stofzuigde. Er komt een vrouw met bril aan, ondanks de regen enkel in een wollen, aan die aanbelt. De deur gaat open, even verwarring, ik hoor ‘dan wacht ik wel even buiten’ terwijl de vrouw des huizes terug naar binnen gaat. Ze komt terug met een klein kinderjasje voor de regen, de gast bekijkt het even en loopt dan kennelijk weg naar haar auto op het parkeerterrein om haar dochtertje te halen; ze heeft ook een brilletje aan en loopt mee terug en past het jasje. Ik vraag me nu af of het gratis is of wat het dan wel kost. Het jasje past, en het kind doet het onder haar andere jasje aan. Moeder betaalt contant met een bankbiljet.

Reageer
gravatar

Ik schatte direct in dat de bezoekster een christelijke vrouw was, ik zie dat aan iemands uiterlijk.
Maar nu het wonderlijke, het bankbiljet. Ik dacht even dat het vijftig euro was in het schijnlicht, toen begreep ik op het laatste moment dat het waarschijnlijk twintig euro was.
Maar het biljet is droog gebleven doordat de bezoekster, een beetje brutaal misschien, precies nog een stapje vooruit deed toen ze haar portefeuille opende.