Bron: VPRO

Vernieuwende afzuigkap bij Zomergasten leidt vooral af

Onmenselijk luid geloei verdeelt kijkers

Het moest meer dynamiek brengen in het trage interviewformat: een grote afzuigkap boven de gasten. Het valt de VPRO te prijzen dat ze Zomergasten fris willen houden, maar na drie uur geblaas en onverstaanbaar gebrabbel kan er maar één conclusie zijn: een industriële afzuigkap leidt af bij openhartige gesprekken.

Al bij de introductie van de gast dacht je als kijker: dit kan een lange zit worden. Dit omdat door het onmenselijke luide geloei van de afzuiger niet echt verstaanbaar was wie de gast precies was en wat ze in het dagelijks leven deed. Abbring keerde steeds maar weer terug naar diezelfde vraag: “Wat zei je?” De eerste paar keer was dat spannend, maar na een uur werd het sleets.

“Kan iemand die grafkenkerherrie uitzetten?!”

Zowel presentatrice Janine Abbring als gast Romana Vrede hadden zichtbaar moeite om zich boven harde blaasgeluid verstaanbaar te maken. Het is de productie dan ook aan te rekenen dat het loeiende geluid afdoet aan de intimiteit van het gesprek. Beide dames waren bijna aan het schreeuwen toen het na een fragment van Emma González ging over de kracht van stilte. Gaat het dan om de kijker of om het ego van de decorbouwer? Wij vermoeden het laatste.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

Op Twitter was er bijval voor de decorkeuze: “Zo zie je maar weer dat 90% van alle communicatie non-verbaal is. VPRO chapeau!”, schreef Stoevertje. Maar er was ook kritiek: “Kan iemand die grafkenkerherrie uitzetten?!”

De opluchting was oprecht een catharsis te noemen toen na de afkondiging de afzuigkap uit ging. De diepe rust en stilte die de kijker overviel was de drie uur durende lijdensweg meer dan waard. Dan merk je toch de onverwoestbare kracht van het format.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoewel mijn vermoeden bestaat dat de decorbouwer in kwestie van een latere generatie moet zijn, had de regie van dit zuurstof vretende format beter deze kwiebus even kunnen meedelen, dat zo’n kap nogal weinig origineel is allemaal. Eind jaren ’70 werd er door de VARA al uit handen van de heer Van Ostade aan de deelnemende kandidaten een afdruiprek in het vooruitzicht gesteld. Beiden geven eenzelfde effect, namelijk dat hetgeen de deelnemer uitkraamt, als oninteressant ervaren wordt.

Reageer
gravatar

kan de afzuigkap niet gebruikt worden om de baby van Eva Jinek eerder te laten komen zodat ze weer sneller terug is op TV?

Reageer
gravatar

Als totaal afgelikte boterham laat Eva zich niet afzuigen. Zij zuigt, de ander likt – zo zit haar wereld in elkaar

gravatar

Al in zijn Parijse tijd was dhr. Van der Plas een beroemdheid met zijn concept van ‘de transparante samenleving’, om de afvoerbuizen van het toilet en de riolering zichtbaar te laten voor het publiek. Niet iedereen heeft het toen exact zo opgepikt, maar het begin was er. Hij was zijn tijd ver vooruit.

gravatar

Ze proberen het geluid van de wind na te doen bovenaan bij Viane aan de Oosterschelde als het waait.
Daar staat een bankje, ik zei de wind waait je woorden gelijk weg, als die van je afwaait hoort je de ander nauwelijks, alleen hier bestaat vrijheid van meningsuiting. Overal zijn er de buren, mediums, die alles wat je zegt documenteren. Hier bestaat geen sociale controle.

Reageer