Olim Bajmat / Youtube

Hebben mensen nog vertrouwen in de journalistiek? We vroegen het aan een man die met een raketwerper op de redactie van Panorama schoot

Het zijn lastige tijden voor de journalistiek, maar het vertrouwen in journalisten en media is nog niet hard gedaald. Toch bestaat het idee dat nieuwsmedia zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Hoe kan dat? En waar moet de journalistiek naartoe? We vroegen het aan een man die met een raketwerper op het redactiekantoor van Panorama schoot.

Wat zijn precies de problemen waar de journalistiek in huidige tijdsgewricht mee te kampen heeft?

Er wordt altijd gezegd dat er te weinig geld is, en dat de technologische ontwikkelingen te snel gaan om bij te houden. Maar een vaak vergeten probleem is volgens mij ook dat de nieuwsconsument een stuk kritischer is geworden. Als er een stuk komt dat ze niet bevalt, dan sturen ze meteen een boze brief, of iets anders. Dat kun je vervelend vinden, maar het is ook een vorm van betrokkenheid.

In de afgelopen jaren moesten journalisten ook regelmatig onderduiken na bedreigingen uit de onderwereld. Hoe kijk je hier tegen aan?

In mijn wereld geldt de wijsheid: als mensen boos op je worden, dan doe je iets goed. Misschien is dat hier ook het geval. Misschien niet. Daar kan ik nu niet teveel over zeggen. Maar ik hoop dat die journalisten zich niet de mond laten snoeren. Dat zou de bijl zijn aan de wortel van de democratische rechtsstaat.

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

En wat kan de journalistiek eraan doen?

Kogelvrij glas en 24 uur bewaking, hoor je vaak. Maar dat is ook geen wondermiddel. Helaas bestaat er geen simpele oplossing. Onder druk gaan media soms hun neus steken in zaken waar ze niks mee te maken hebben. Als man met raketwerper zeg ik: doe dat nou niet. Ga gewoon mooie verzorgde onderzoeksjournalistiek bedrijven over de huizenmarkt, uiteindelijk is de nieuwsconsument altijd bereid daarvoor te betalen.

Toch zit het met het vertrouwen in de journalistiek wel goed, zeggen de cijfers. Geloof jij die cijfers?

Het is niet dat ik mijn vertrouwen kwijt ben. Ik ben gewoon kritisch. Met het vertrouwen zit het wel goed, anders had ik geen raketwerper nodig. Een paar jaar geleden ging ik nog naar de Quote met een pistooltje en dacht ik het daar wel mee te redden. Nou, zo laag is het vertrouwen al lang niet meer.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik ben even nieuwsgierig, nu jullie toch een man met een raketwerper aan de lijn hebben, hoe staat hij tegenover het gebruik van witte bestelbussen in plaats van raketten?

Reageer
gravatar

Niet alleen criminelen tonen betrokkenheid. Heb zelf een goede band met politici,de belastingdienst en het uwv. Mijn poederbrieven en kogelbrieven worden daar erg gewaardeerd.

Reageer
gravatar

Ik heb geen recpet voor deze raketwerp-werper.Ik heb altijd speer geworpen je maakt met een speer niet de hele buurt wakker ook nog.Je moet acht uur aan een stuk kunnen slapen.Wees een heer pak je speer,zei mijn pa altijd.

Reageer
gravatar

Vooral ook helemaal geen vertrouwen meer in Coolblue en Postnl. Zondagavond voor elf uur besteld, dan zou ie er maandag al hebben moeten zijn. Komt ie pas donderdagmiddag. Heel mijn planning door de war waardoor het dus snel snel moest en ik ook nog ben opgepakt. Aldus de president van de Chapter Silencio van de motorclub Caloh Wagoh MC Main Triad.

Reageer
gravatar

Mensen lezen alleen nieuws om het gevoel te hebben dat er iets gebeurt en ze nog niet dood zijn. Ze hebben daar voortdurend bewijs voor nodig.
Als het naar hen toe komt is dat bewijs. Want ze zijn psychisch en fysiek te zelfgenoegzaam dat er van henzelf iets uit kan gaan, alles is dan onzeker.

gravatar

Het is niet zo dat mensen romans begonnen te schrijven omdat ze zo graag met hun fantasie bezig waren, maar omdat ze geen namen konden noemen of om andere redenen van beperking van meningsuiting, een beperking die nu steeds meer in de mens zelf ligt met zijn verwrongen fatsoensnormen en kleinzerige angsten alles te volgen, wat hem verteld wordt door de zogenaamde intellectuele elite, wat een vorm van bijgeloof is geworden. Imitatie, omdat de mens zijn oorspronkelijke ik is kwijtgeraakt.

Nepnieuws is een gevolg van mechanisering. Waar of onwaar maakt niet uit.

Reageer
gravatar

Zie ook:
Oma’s speciale ovenschotel achteraf gezien Knorr Wereldgerecht

Net als bij een ongeluk, maar ook bij misdaad en ziekte, let men graag op de technische kant, zonder te letten op de sociale kanten die er meestal een rol in spelen. Het accent op het puur technische is een aspect van de mechanisering van de mens die niettemin een belangrijke rol speelt in veel ongelukken, misdaad en ziekte.

gravatar

De nep ligt niet zozeer in leugen en bedrog maar in de opgepepte futiliteit.
Bijvoorbeeld destijds toen NRC begon te reorganiseren na de financiële crisis van 2009, zijn ze zich bezig gaan houden met allerlei leuke dingen om geen paniek te zaaien, de commercie te bevorderen en de mythe van het kapitalisme in stand te houden.

gravatar

Foei, wat een lang verhaal.

Het is maar de vraag of de lezers die zich aangesproken voelen door de inhoud de concentratie kunnen opbrengen om het helemaal uit te lezen.

Het is bekend dat messen die hun info van YouTube en Facebook halen moeite hebben met het lezen van lange teksten.

Reageer
gravatar

Respect voor de Speld, ik las op andere nieuws media dat deze man in totale afzondering zit. Maar echt goed dat ze hem toch hebben kunnen interviewen. Nieuws dat je raakt!

Reageer
gravatar

Sensatiebladen creëren hun eigen nieuws.
Niet alleen de producent maar de consument begrijpt dat.
Je moet er snel genoeg bij zijn, en dicht genoeg in de buurt zijn, om in het nieuws te komen. Want ze gaan daar niet voor naar buiten.

gravatar

Tegenwoordig als je een echte crimineel bent moet je dezelfde tactiek hanteren als de Jehova’s getuigen en langs gaan aan de deur. Anders zien ze je niet staan.