Syda Productions / Shutterstock.com

Iconische foto van buschauffeur die moet plassen gaat de wereld over

Soms is één foto genoeg om de wereld wakker te schudden. Deze iconische foto van een buschauffeur die heel nodig naar de wc moet, wordt momenteel massaal gedeeld op sociale media. Een betere cao voor het streekvervoer komt daarmee mogelijk een stap dichterbij.

“Wij voeren al maanden actie”, zegt FNV-woordvoerder Paula Verhoef. “Maar ondanks de stakingen ging het in de samenleving niet echt leven. Wat dat betreft is zo’n foto echt een geschenk voor ons. In één oogopslag ziet men wat het probleem is.”

De foto werd gemaakt door fotograaf Jara Baggerman. “Het was echt geluk hebben. Ik stapte de bus in en zag zijn ongemak. Dat je dat dan op deze manier kunt vastleggen is geweldig, en dat het zo’n impact heeft is natuurlijk helemaal uniek.”

Ontvang uw dagelijkse dosis betrouwbaar nieuws via Whatsapp

“Maar ik kan niet echt blij zijn met het succes”, vervolgt ze. “Deze mensen zitten in een schrijnende situatie. Daar kun je niet gelukkig van worden, ook niet als je foto de hele wereld overgaat. Elke keer dat ik op de wc zit en alle tijd heb, denk ik aan die man en vraag ik me af hoe het nu met hem gaat.”

Baggerman krijgt ook kritiek. Veel mensen op sociale media vinden dat ze de chauffeur te hulp had moeten schieten in plaats van hem te fotograferen. “Had die man een po gegeven”, schrijft iemand op Twitter. De fotograaf is het daar niet mee eens: “Op deze manier kan ik veel meer betekenen. Dit is mijn bijdrage.”

De werkgevers in het openbaar vervoer proberen achter de identiteit van de betreffende chauffeur te komen, zodat ze hem een kopje koffie of thee kunnen aanbieden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gezeur.
Ik neem altijd even het stuur over als de chauffeur moet plassen. Raampje open, klaar.

Tot mij spijt kan in in deze tijden van #ikook de vrouwelijke chauffeurs niet van dienst zijn.

Reageer
gravatar

Nee, dan krijg weer de hele milieu-lobby achter je aan, die gaan dan op de lucht af. En pas op: Volkert van der Graaf is weer op vrije voeten; die verzint weer makkelijk een excuus om hem onwelgevallige politici te vermoorden
Zinniger is het om bij iedere chauffeur (m/v/lghbt) aan het begin van de dienst een katheter te laten plaatsen en die -na afloop der dienst- te laten legen in een depot van de Keuringsdienst voor Waren. Geen tussentijds gezeik meer en er kan gelijk alcohol- en dopingcontrole worden uitgevoerd.

gravatar

Kim Jong-un is een van onze fans geworden die zijn voordeel heeft gedaan met onze voorlichtingscampagne. Zo besloot hij onder meer van atoomwapens af te zien.
Op de top voor nucleaire ontwapening in Singapore bracht Kim zijn eigen toilet mee, omdat hij weet hoe wij westerlingen in elkaar zitten die iemand politiek beoordelen op zijn ontlasting.

VPN

gravatar

Ik dacht dat het aan de ov-kaart lag, maar toen ik eens een buschauffeur bij Renesse tegenkwam die doorreed omdat ik buiten een sigaret in mijn handen had (nadat ik daar twee uur had gestaan, ik kwam hem later nog eens tegen bij de zee nadat ik nooit meer in een bus gezeten had) begreep ik dat het allemaal niets meer met regels te maken heeft of opgelegde orders zoals die waar de nazi’s zich mee excuseren, maar dat het fascisme onder een liberaal bestel volslagen persoonlijke willekeur is, op dezelfde manier als hier zaken gedaan worden, handjeklap. Bovendien die zaken in hun onmiskenbaar verband te zien, toont de animaal instinctieve kant die erachter zit, die zich verder legitimeert met buitenlanders.

Reageer
gravatar

Door het anti=racisme mag je mensen niet meer op hun mimiek inschatten, want dat begrijpen zij ook niet, enkel op hun huidskleur.

gravatar

Er is een opvallende mate van gelijkgestemdheid tussen John en Maitreya, niet alleen in syntaxisch en semantisch opzicht, maar ook in etnische zin: allebei Zeeuwen, vrijwillig of door overerving of overmacht? Als ik de Wereldleraar goed begrijp mag men mensen niet meer op hun mimiek taxeren (angst voor Lombroso-stereotypering?) maar dan weer wel op hun huidskleur? Die Umwertung aller Werte?

gravatar

Erratum: lees in bovenstaande bijdrage “syntactisch” i.p.v. “syntaxisch”. Sorry, voor deze taalkundige lompheid.

gravatar

De syntaxische, semantische en psychogische gelijkgezindheid (en dat in de zin van identiteit) van John en Maitreya,
alsmede Loek, Kluo, Mieke, Drek en Van Der Plas is door menig geïnteresseerd Speldvolger gesignaleerd, hetzij expliciet, hetzij met stilzwijgende wrevel.

Rest voor de Wijsheidsleraar nog het aanbreken van het stadium van zelfverloochening, het onderkennen van het onvermijdelijke.

gravatar

Dit bewijst dan des te meer, met de nodige wrevel, dat wat tien man zeggen waar ze hun hele leven keurig voor geleefd hebben verzonnen kan worden door 1 man in 1 minuut, en dat er geen enkele andere commentator is dan Maitreya, daar alle andere commentaren in syntactische, semantische, psychologische, en etnische zin, blablabla, door overerving of overmacht een opvallende gelijkgestemdheid vertonen, outsider.

gravatar

De vrijmoedigheid van de Nederlander is als iemand die twintig jaar nagedacht heeft om dan 1 keer zijn mening te durven geven, over Wilders.

gravatar

Ze maken zich natuurlijk zorgen om verkiezingsfraude, dat iemand zijn stem op verschillende plekken uitbrengt onder verschillende naam. Dat mag niet.
Fascisme is niet nodig, het doel daarvan is al bereikt.

Veilig Plassen Nederland. Nationale registratie. Word nu lid.

VPN

gravatar

Om het meningsfascisme terug in de po te krijgen moeten we voorzichtiger zijn met plassen.

Is dat een beetje wat u probeert te zeggen, Maitreya?

gravatar

Zen in’t Veld,

Het is een kwestie van educatie. Het probleem met het huidige onderwijs is dat men genoopt wordt zo geconcentreerd mogelijk te zijn om meer kwaliteit te leveren. Dus dat ego concentreert zich steeds meer op 1 punt zonder zich in anderen te kunnen verplaatsen. Egocentrisch. Hier hangen de samenleving en de economie van af. Dus je kunt je voorstellen hoe ergerlijk het is als iemand zonder problemen zomaar al die individuen is in een zou zijn.

Singulariteit en zwarte gaten. Er zit geen licht in de mensen, ze leven in duisternis, terwijl de Heer Maitreya een prisma is van alle kleuren.

gravatar

Ik heb het nog meegemaakt, net voor de ov-kaart, dat de buschauffeur even uitstapte aan de kant van de weg om een plasje te doen, maar dat mag ook niet meer.