Studio Speld / Shutterstock.com

Schuldhulpverlener Ineke goedgemutst aan de slag met Italië

'Bewaren jullie ergens je rekeningen?'

Ineke van Mechelen stapt vastberaden op haar fiets. Ze is schuldhulpverlener bij Stichting Kop Op en is deze woensdagochtend op weg naar haar cliënt Italië. Italië heeft een schuld opgebouwd van 2400 miljard euro en Ineke doet haar best het land te helpen.

“Bewaren jullie ergens je rekeningen?”, vraagt ze vriendelijk aan de nieuwe Italiaanse regering. Premier Giuseppe Conte en zijn ministers kijken elkaar vragend aan. “Oké, maakt helemaal niet uit”, zegt Ineke geduldig. “Dat komt veel vaker voor. Laten we het opzoeken in jullie bankafschriften.”

Even later zit ze met haar leesbril over een dikke map met bankpapieren gebogen. “Kijk, wat mij meteen opvalt is dat jullie veel meer uitgeven dan jullie binnenkrijgen. Met jullie inkomen kun je het je gewoon niet veroorloven om altijd A-merken te kopen en de pensioenleeftijd te verlagen.” Ineke kijkt de kamer rond en ziet een dure espressomachine. Ze krabbelt iets in haar notitieboekje.

Minister Luigi di Maio barst in huilen uit. “Ik vind geld gewoon heel moeilijk.” Ineke kijkt hem medelevend aan. “Dat weet ik. En dat hebben heel veel regeringen, ook hier in de buurt. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs. 2400 miljard euro klinkt als je het zo zegt als heel veel geld. Maar als je een paar onnodige abonnementen schrapt en geen basisinkomen invoert, kom je een heel eind.”

“Vaak is er al generaties lang een cultuur van schulden”, legt Ineke uit als ze twee uur later vermoeid weer op de fiets stapt. “Dat gedrag neemt een nieuwe regering dan over. Ik hoop echt dat we eruit komen. Ze hebben ook een verantwoordelijkheid voor hun inwoners hè. Die arme stakkers kunnen er ook niks aan doen. Nou ja, bij wijze van spreken dan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kan de paus de rekening niet betalen? Het Christendom heeft al jaren veel geld ontvangen van naïeve cultgangers. En zo blijven die italianen arm natuurlijk. Doet de paus eindelijk een keer iets nuttigs. De Griekse kerk zou op die manier Griekenland kunnen helpen en dan gaat het echt beter met de economie!

Reageer
gravatar

Nee hoor, de Italianen hebben zelf dit soort al dan niet maffiose Italiaanse figuren in het zadel geholpen. Net zoals de Grieken hun eigen Zorba’s hebben gefokt. En Nederland hun eigen Geerts en Thierry’s.

gravatar

Naarmate het duidelijk wordt dat er iets niet helemaal goed functioneert, zie je aan hun uiterlijk al welke mensen steeds optimistischer worden.

Reageer