Yakubovich Vadzim / shutterstock.com

Mogen mbo’ers ook studenten heten? Deze 18-jarige met een stropdas vindt van niet

'Ik heb zeven jaar op het vwo gezeten om te weten hoe ik zo’n ding moet strikken'

Donderdag besloot minister van Onderwijs Van Engelshoven dat ook mbo-leerlingen voortaan officieel ‘studenten’ worden genoemd. Dat besluit is niet bij iedereen in goede aarde gevallen, een 18-jarige met een stropdas noemt het ‘belachelijk’.

“Er is een fundamenteel onderscheid tussen het mbo en de universiteit”, stelt de 18-jarige jongen die in september begint met een studie communicatiewetenschap. “Het ene is een praktisch gerichte beroepsopleiding, het andere is gericht op het dragen van een das. Als iedereen zich zomaar ‘student’ mag noemen vervaagt dat onderscheid. Dat lijkt me een slechte zaak.”

“Mag dan nu iedereen zomaar een das omdoen?” vraagt de jongen zich af. “Ik heb zeven jaar op het vwo gezeten om te weten hoe ik zo’n ding moet strikken. Dat zijn gewoon specifieke vaardigheden die horen bij de universiteit. Op het mbo gaat het weer om heel andere dingen, zoals het dragen van een veiligheidsbril. Ik vind het een niet per se beter dan het andere, maar we moeten niet doen alsof het hetzelfde is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De eerste keer toen ik daar zat, sprak ik even iemand die bij de Efteling woonde.
Daarna toen ik daar zat stopte er een dure auto met gillende banden, de bestuurder stapte uit en begon als een bezetene aan het hekwerk van de bouw te rukken en te schreeuwen en vloeken. Zijn vriendin stapte uit aan de andere kant. Kort daarna kwam Ria kijken op een van de schepen die net te koop was gezet.
Vandaag bleek de eerste paal door de burgemeester geslagen te worden voor de ‘felbegeerde’ appartementen bij hotel Mondragon. Het was dus geen video. Er stond een knap meisje met half transparant bloesje bij de praatpaal terwijl er een foto werd gemaakt. Er stond ook nog iemand bij met een megafoon en een shirt met http://www.ESLevents.com. Er hingen overal ballonnetjes, blauw, wit en goudkleurig. Veel stropdassen en wat nette dames die er tamelijk knap uitzagen. Ik vermoedde dat ze gehuurd waren. Ze waren representatief.
Een aantal voorbijgangers had het stomme ding al aangezet, soms gelijk doorlopend terwijl ik daar zat en de rest van het geraaskal toch aan moest horen op dit rustieke plekje in Zierikzee.
Toen ik in gesprek raakte met een voorbijganger uit Engeland en de Spaanse legerleider Mondragon vergeleek met Hitler, was het daar aan de rand net volgelopen met de genodigden, waarbij de burgemeester de praatpaal aan de haven officieel opende.

Reageer
gravatar

Maar meneer met de stropdas zal zelf toch zoon MBO ‘dombo’ nodig hebben om zijn auto te laten repareren, en om zijn thuisnetwerk aan te leggen, en om zijn wasmachine aan te sluiten etc etc etc. Maak je mond niet vuil wanneer niemand je wil horen, je mening is net zo veel waard als die stropdas van je in een werkplaats, helemaal niks.

Reageer
gravatar

Google, een handleiding en gezond verstand lossen een hoop van die klusjes op.

Maar waarom daar tijd aan verspillen als je het een voormalig MBOer kunt laten doen voor wat kleingeld?

gravatar

“Ik heb zeven jaar op het vwo gezeten om te weten hoe ik zo’n ding moet strikken.”

Een das strik je niet, die knoop je LUL! Geen wonder dat je er zeven jaar over hebt gedaan.

Reageer
gravatar

Deze MBO’er (lees: MBO STUDENT) kon zijn stropdas, strik en pochet al zelf strikken/vouwen voordat hij naar het MBO ging. Trouwens, ik voer mijn ‘praktijkberoep’ zelfs uit met een 3-delig pak. En een stropdas
Succes nog bij de studentenvereniging, hoop dat je geen ernstige wonden oploopt bij je ontgroening, misschien wil de MBO verpleegkundige je niet meer inbinden.

Reageer
gravatar

gelukkig heeft de jongen in kwestie op de basisschool al een EHBO-cursus gehad. kan die het zelf doen ;^)

gravatar

Zo is t maar net. Ik vind zelf ook eigelijk dat ook iedereen op elke school student moet heten. Waarom niet? Op de basischool leer je toch ook :p

gravatar

PVV? Welnee! Nieuwe Oogst voor Thierry Baudet. Kijk maar: 3-delig blauw pak, rode das, wit overhemd, hét uniform van FvD

gravatar

Ik stel voor: als je een master haalt, mag je je Master Chief, Master Hand of Master Mind noemen, maar dat wilt de overheid ook nog steeds niet

Reageer
gravatar

Deze jongen is pas 18 jaar oud en denkt alles te weten over de samenleving, laat hem eerst maar hard werken ipv onzin uit te kramen

Reageer
gravatar

@Henk check nog even op welk website je zit.
Verder volledig mee eens. Straks staan ze nog zomaar met jas en das op de toko. Heb ik daar voor niks examens in gedaan.

gravatar

Een strop.
Richting Engelse kostschool.
Iedere dag seksueel misbruik of een pak slaag.
Internationale aansluiting. Beter voor je carrière.

Reageer
gravatar

Ik heb zes jaar op het gymnasium gezeten en ik heb nog geen idee hoe ik een stropdas moet strikken… Misschien moet ik eens verhaal gaan halen bij mijn school.

Reageer
gravatar

Toch fideel van je dat je dat ons terloops even laat weten … van die zes jaar VWO. Het gemiddelde IQ op De Speld (alles tussen troglodiet en ontwikkelde mens) schiet hierdoor punten omhoog. Brothers in Arms en Semper Fi