Lopolo / Shutterstock.com

Jelger liet zich omscholen tot Pool

‘Daar is veel vraag naar’

Jelger van Nieuwamerongen heeft zich een tijdje terug om laten scholen tot Pool. Tegenwoordig gaat hij dan ook door het leven als Mirosław Woszniack.

Ik was al een tijd tevergeefs aan het solliciteren en de moed was me eerlijk gezegd wel een beetje in de schoenen gezonken”, zegt Mirosław met een schuchtere glimlach. “Ik heb mezelf zo vaak afgevraagd wat er toch mis was met me. Ik begreep het gewoon niet. Tot het op een dag tot me doordrong: ik ben geen Pool.”

“Het was alsof er een last van m’n schouders viel. Nu wist ik wat me te doen stond”, vervolgt Mirosław. Hij meldde zich direct aan voor een spoedcursus Pools. Mirosław grijnst. “Maar alleen Pools spreken is niet genoeg weetje. Je moet echt een Pool worden. Je moet je Pools voelen. Zo iets komt van binnen. Dat kun je niet uitleggen.”

Mirosław besloot dan ook in de leer te gaan bij een groepje Polen en met succes. “Natuurlijk was het in het begin even wennen om ver onder het minimumloon betaald te worden en met zeven man in een bungalow te wonen die ook nog eens van mijn salaris wordt ingehouden. Maar goed, dat zijn juist de culturele verschillen die het interessant maken.” Inmiddels komt Mirosław om in het werk. “Muurtjes bouwen, champignons oogsten, vrachtwagens besturen, noem maar op. Zolang er maar niets geregeld is voor het geval dat ik mijn nek breek, is er altijd wel wat te doen.”

Mirosław trekt een blik bier open, knikt en mompelt: “Na zdrowie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit artikel komt een jaar te laat. Inmiddels hebben we door gebrek aan Nederlandse bouwvakkers – dankzij de sterk gestegen conjunctuur – goedkope Poolse gastarbeiders hard nodig. Jelger van Nieuwamerongen had dus beter Nederlandse bouwvakker met een Nederlandse CAO kunnen blijven.

Tot overmaat van ramp is hij inmiddels gescheiden van zijn vrouw en hij ziet zijn bloedjes van kinderen nog zelden. Hij kan met een Pools loontje en dure kost-en-inwoning ze niet onderhouden en geen alimentatie betalen.

Reageer
gravatar

Ik ben tegenwoordig kandidaat-Rus, na een cursus van vier weken. Al dat gedoe met het vormen van een eigen mening, het werd me allemaal te veel. Nu geloof ik gewoon in onze leider, en die lost alle problemen op. Ik mag nog niet op hem stemmen, maar heb al wel een afspraak met een medewerker van een ministerie, die kan dat vrij snel voor me regelen. Russen onder elkaar doen daar niet moeilijk over, dat is meer iets voor jullie, arme West-Europeanen.

Reageer
gravatar

Lieve Corrie,

Welke identiteit bedoel jij. Die van Hagenezen veronderstel ik. Of nog erger de identiteit die jouw liefje Geert voorstaat.

Zo’n land was, is en wordt Nederland nooit niet, al wil Wilders dat nog zo graag.

Geert wil een land omringd door metershoge muren, met regelmatige openbare Koran verbrandingen, met een dagelijkse heksenjacht op moslims, vluchtingen, leden van sociale partijen en Pechthold. Een land waarin debatteren is vervangen door schelden.

Zo’n land zal nooit bestaan, al wil Wilders dat nog zo graag.

gravatar

Citaat: “Geert wil een land omringd door metershoge muren, met regelmatige openbare Koran verbrandingen, met een dagelijkse heksenjacht op moslims, vluchtingen, leden van sociale partijen en Pechthold. Een land waarin debatteren is vervangen door schelden.”

Hey Do Do, dat heb je zeker op je Facebookaccount gelezen. ??

Corrie.