Shutterstock / kmsh

Kwantumfysica: dit is wat we tot nu toe weten

Liveblog

Sinds Zur Theorie des Gesetzes der Energie-Verteilung im Normal-Spektrum van Max Planck houdt het iedereen bezig: de kwantumfysica. Toch zijn er nog altijd veel onduidelijkheden over de natuurkundige theorie die de interactie met kwanta beschrijft op sub-atomaire schaal. Wat we tot nu toe weten.

13:00. In München is melding gemaakt van een kat die vastzit in een doos. Het is niet duidelijk of de kat levend of dood is. Hulpdiensten zijn onderweg om een kijkje te nemen.

UPDATE 13:01. De kat is dood.

12:13 Veel mensen hebben last gehad van een verwarde man die zich gedroeg als golf en als een deeltje, maar niet als een man. De man is meermalen gevraagd normaal te doen. Het schijnt dat de man inmiddels hard is weggerend, omstanders kunnen niet met zekerheid zeggen op welke plek hij zich nu bevindt.

14:25 In een andere mogelijke wereld sterf jij nu een ellendige dood.

19:23. Er schijnt een tennisbal te zijn die zich op alle mogelijke posities tegelijk bevindt.

UPDATE 13:47: de politie is gaan kijken en de tennisbal bevindt zich toch maar op één positie.

18:48. De gluons proberen de quarks een beetje bij elkaar te houden. Het gaat redelijk, maar hoe lang houden ze het nog vol?

10:23. Oei! Het universum heeft zich weer eens gesplitst. Het aantal mogelijke werelden wordt zo weer wat groter. Waar eindigt dit?

12:01. Er zijn meldingen van twee sub-atomaire deeltjes die op grote afstand met elkaar communiceren. Omstanders willen er weinig over kwijt: “Wij doen alleen statische uitspraken over een reeks waarnemingen.”

22:27. God komt het casino in Scheveningen binnen. Hij vraag of er ook gedobbeld wordt. De medewerker moet God teleurstellen: helaas, hier wordt niet gedobbeld. God loopt door naar de roulettetafel en zet vijf euro op zwart.

07:55. Autoriteiten roepen mensen op om thuis te blijven en niet te komen kijken wat er aan de hand is, ze zijn bang dat waarnemingen de uitkomst kunnen beïnvloeden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij “Amber” denk ik allereerst aan Amber (van het NOS Nieuws) en die eerste reactie stemt positief. Amber’s verschijning op de beeldbuis is weliswaar ook met een “Alert” te associëren, maar dan één van meer psycho-fysiologische aard. Ten aanzien van mevrouw Van Zanten verkeer ik in onwetendheid. Heb ik iets gemist? Is zij soms de bekroonde vertaalster van het lijvige boekwerk: “Zur Wissenschaftliche Verneinung der alltäglichen Wirklichkeit” van Ludwig von Esschenbach-Essche zu Pfuffenhausen? Haar naam klinkt wel bekend.

gravatar

Ach was prof. dr. ir. mr. Bert Bokhoven (tevens begennadigd trendlistener) maar hier in de Speld gevraagd om hier zijn licht over te laten schijnen! Wij missen deze emminente geleerde en allesdeskundige en vragen de redactie dan ook met klem om deze geweldenaar vaker over dit soort en alle kwesties in de Speld aan het woord te laten>

Reageer
gravatar

Neen, de oorspronkelijke kat van Erwin Schrödinger is inmiddels overleden, dat is na sectie van het stoffig overschot wetenschappelijk vastgesteld. Hoewel katten worden geacht negen (9) levens te hebben en de kat pas in 1935 in de doos is gedaan, is toch de onthouding van voedsel, drinken en kattenbakkorrels funest gebleken. De kat die nu geboxt wordt (zie foto) krijgt regelmatig bijvoeding. Deze eis werd ultimatief gesteld door de (VBGGO) Vereniging voor Bijvoeding van Grote Grazers aan de Oostvaardersplassen en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Prof. Dr. Ing. Robbert Dijkgraaf bracht hier tegen in dat aldus de wetenschappelijke context van het Schrödinger-experiment zwaar op de tocht komt te staan. Onder zware maatschappelijke en politieke druk heeft het Nationaal Instituut voor de Wetenschap zich m.b.t. dit hernieuwde onderzoek akkoord verklaard met deze aanpassing van de kwantum-fysische variabelen. Premier Rutte onthield zich van stemming.

Reageer
gravatar

De wetenschappelijke tocht kan het best worden bestreden door het experiment uit te voeren zoals het bedoeld is: de doos moet dicht.

gravatar

Ik had dit volgende week al gelezen, toen moest ik er ook al diep over denken.
De vraag is wel, is de kat van heer Schreudinger overleden door het in donker knijpen??

Reageer
gravatar

Het gaat over het gebeuren voor de bedachte menslijke oerknal.
Een zoektocht dus van waar je vandaan komt.
Het zoeken heeft Bert van Leeuwen zelfs van de EO naar RTL4 gebracht.

Ik sta op meerdere plaatsen tegelijk…