Shutterstock / Diego Cervo

Zzp’ers hopen dat Belastingdienst ze afluistert als ze aangifte doen

‘Hallo hoort iemand me? Wat moet ik invullen bij buitengewone baten en lasten?’

Onlangs heeft de Tweede Kamer een wetswijziging doorgevoerd waardoor de Belastingdienst zelf burgers mag afluisteren. Eindelijk, zeggen veel zzp’ers. Ze hopen dat degene die hen afluistert ze een beetje kan helpen met de belastingaangifte.

De 28-jarige freelancer Melanie is toen ze het nieuws hoorde meteen achter haar laptop gaan zitten. “Hallo? Hoort iemand me? Ik ben freelance PR-medewerker bij meerdere internationale hotelketens en heb een bruto omzet van 26.543 euro. Ik klus in het weekend bij als oppasmoeder. Moet ik dan invullen dat ik een deelvisser ben of niet?” Het blijft stil. “HALLO?” probeert Melanie het nog een keer. “BEN IK DEELVISSER OF NIET?”

Twee straten verderop woont onderzoeksjournalist Evert (33). Ook hij kijkt ernaar uit om te worden afgeluisterd door de Belastingdienst: “Ik zoek al een tijdje naar een goede boekhouder, maar dat hoeft helemaal niet als ik in direct contact sta met iemand die mij afluistert. Die kan dan antwoord geven op de vraag of ik deelvisser ben of niet, daar bijt ik me nu al een hele dag op stuk. Daarvoor neem ik de privacyschending wel voor lief.”

Toch is niet iedereen meteen enthousiast. Voor Raymundo (46), de onderbuurman van Evert en al twintig jaar zelfstandig ondernemer, wordt het even wennen: “Belastingaangifte doen is net als dansen. In mijn eentje op mijn kamer waan ik mij de beste danser die ooit op deze wereld heeft rondgelopen, maar als er mensen toekijken schaam ik me opeens kapot voor mijn rare lichaam. Als ze me afluisteren dan ben ik met één foutje meteen de lul. Dan vul ik per ongeluk in dat ik geen deelvisser ben en dan komen ze gelijk mijn kotter confisqueren. Doodeng.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In Bru halen ze ook alles naar de kloten. Muziektent gesloopt.
Wel graven ze de doden op: een nieuw gezondheidscentrum. ‘Het heeft de toekomst.’
De bieb gaat ook weg. Democratie? Ondernemersvereniging.
Het enige wat buitenproportioneel groot blijft is het voetbal.
Iedere dag zie je ze de verkeerde kant gaan.
Belangenverstrengeling? Nee, het zijn identiek dezelfde belangen.
Albert Heijn.

Reageer
gravatar

Na ‘Collaboratie op Schouwen-Duiveland in de Tweede wereldoorlog’.
Zelfde kliek.
Sinds ik naar die bieb ging nadat mijn computer thuis stomweg onder bedreiging is gestolen, hebben ze besloten die bieb ook maar af te breken. Ik ben nog vaker teruggegaan omdat sommige sites thuis niet te bereiken waren en het zo’n leuk gebouw is. Ik zei nog: ‘Dat zie je niet veel meer, enige dienstverlening, met gratis wifi. Alles draait om commercie.’ Geen statisticus zou er toeval in zien. Je ziet op de plannen dat het volkomen overbodig is die bieb af te breken. Ik realiseerde me dat het vroeger nog te doen was naar de basisschool te gaan, want dat zal het wel geweest zijn.
Ze willen weer zo’n multifunctioneel centrum: de bieb in een achterkamertje van de dokter.
Net als in Amsterdam de stopera: opera en gemeentehuis samen. In het gemeentehuis zie je enkel nog toneel, en in de opera politiek.
Maar nu willen ze dan de zieken in de bieb.

Albert Heijn blijft in de plannen grotendeels hetzelfde. Ze gaan dan misschien vrijuit zolang ze koffie uit de automaat hebben en de bankjes buiten aan de zuidkant blijven staan. Eerder verdween de post bij Albert Heijn, met de zelfscanner.

gravatar

Visser: Bijna geen vis meer, quotum te beperkt, weinig inkomen, koud, zeeziek, vieze handen en stinken.

Ik zie eigenlijk alleen maar nadelen.

gravatar

Ik heb twee jaar terug voor de lol hypotheekrente van een kantoor hier ter plaatse aan Kooikersweg op mijn belastingformulier opgevoerd. Het fiscale personeel was zo met elkaar bezig vanwege een reorganisatie, dat ze niet in de gaten hadden dat het hun eigen belastingkantoor betrof.