Shutterstock

Bouwvakkers agile aan het scrummen

Eindresultaat kan huis, wolkenkrabber of molen zijn

Ze zweren erbij. De bouwvakkers van Van Gelderen BV werken sinds enige tijd agile. Door het toepassen van scrum is het bedrijf wendbaar geworden: “We kennen geen dichtgetimmerde organisatiestructuur meer.”

“Vroeger zag ik er enorm tegenop om een huis te bouwen, maar sinds we scrummend werken niet meer”, zegt bouwvakker Ferry. “Nu werken we in sprints met kleine zelfsturende teams om binnen twee weken bijvoorbeeld een muurtje te bouwen. Dat is een haalbaar doel en daardoor beperken we de risico’s. Door dit framework werken we nu voortdurend met een realistische planning. De winst? Transparantie.”

Ferry’s collega Michael sluit zich daarbij aan. “Dankzij de agile mindset van ons bedrijf blijft het eindresultaat open, in tegenstelling tot de bouwbedrijven die nog op de traditionele manier werken. Door iedere twee weken weer opnieuw het doel voor de volgende twee weken te bepalen, kan een project leiden tot een huis, een wolkenkrabber maar bijvoorbeeld ook een molen. Dat weet niemand van tevoren. Klanten stellen dat anno 2018 enorm op prijs, verwachten we.”

Michael haalt een klein boekje uit zijn kontzak: “Hierin staan de 12 principes van agile.” Hij leest voor: “Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel.” De bouwvakker laat een stilte vallen. “Het geeft me kracht om dit altijd bij me te hebben.”

Directeur Niek van Gelderen is tevreden over de cultuuromslag: “Wij werkten tot voor kort lean, maar dat sloeg nergens op. Maximale toegevoegde waarde voor de klant, m’n reet. We elimineerden wel verspilling, maar de processen en hulpmiddelen stonden nog altijd boven mensen en hun onderlinge interactie. Dan kun je natuurlijk nog geen konijnenhok bouwen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Door haar transparantie en onweerlegbaarheid draagt blockchain technologie bij aan het fundamenteel vertrouwen in onze maatschappelijke infrastructuur.mhhh

Reageer
gravatar

Ja, daar kun je lacherig over doen, maar als je na het leggen van de fundering van de klant als aanvullende eis krijgt dat het flatgebouw zelfvoorzienend meel moet kunnen maken dan heb je met traditionele bouw dus wel mooi een probleem.
Dit bedrijf zegt dat vrolijk: “geen probleem”. We slaan er gewoon een paar palen bij, die wieken komen aan de westkant van het gebouw. De bewoners krijgen te maken met ernstige slagschaduw, maar het kàn wel!
De klant is altijd koning.

Reageer
gravatar

Waar het team nog beter in kan worden is bepalen van het minimum viable product. Dus dat de klant al een huis krijgt met deur en ramen, maar nog een sprint moet wachten op de 1e verdiepingvloer

Reageer
gravatar

Klanten weten het te waarderen. Zo wilde een klant in Dordrecht ontzettend graag “een dak boven het hoofd.” Binnen twee weken was deze bijeengescrummd. Waar vroeger eerst een fundering gelegd moest worden gevolgd door een dragende constructie werden nu simpel luchtankers bedacht om het dak aan op te hangen. Hoekankers voor het maken van haakse verbindingen en stabiele constructies werden nu creatief vervangen door steunberen. Uiteraard in nauw overleg met klant

Reageer
gravatar

Het mooiste vind ik nog agile watervallen bouwen. Eerst een meter of 2 hoog met gewoon water, en dan bij elke iteratie functionaliteit toevoegen. Prachtig!

Reageer
gravatar

‘Lien’, dat is een soort mager.

Maar daar zie ik niks van terug, als ik naar de pensen van bouwvakkers kijk!

En trouwens, ‘essjaail’ is eigenlijk gewoon lenig.
Nou…

Reageer
gravatar

Nouja, net niet helemaal. Zo zou je het ook met “wendbaar” kunnen vertalen. Dat is nu het mooie van al die leenwoorden: door uit meerdere talen te putten kunnen er nieuwe nuance’s (tinten, gradaties?) in de communicatie worden gelegd. Je kunt er natuurlijk ook marketing (bedrog, misleiding) mee bedrijven. Gelukkig zijn we niet te star om daar mee om te gaan, toch?

gravatar

Inderdaad, zolang je doelstellingen niet in beton gegoten zijn kun je blijven inzetten op maximale flexibiliteit en awareness empowering. Environmental orientated building noemen wij dat.

Reageer
gravatar

We hebben veel bereikt om de arbeidsomstandigheden van de werkende man zo geriefelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld bij de vuilophaaldienst, waar het meeste werk nu immers thuis door de cliënt gedaan moet worden. En het gaat steeds verder.

Reageer
gravatar

Makkelijk om grapjes te maken, maar iedereen weet dat elk bouwproject altijd over tijd en geld heen gaat. We zeiken hier allemaal om, maar doen er ondertussen niets aan. Een bouwproject met een vast budget waarbij de bouwvakkers met oplossingen komen om binnen budget te blijven lijkt me eigenlijk wel wat..!

Reageer
gravatar

Dat is het enige wat telt.
Je hebt altijd van die mensen die overal kritiek op hebben. En zie eens wat we allemaal tot stand brengen.

gravatar

Achter elkaar komen de verschillende diensten een stuk van het bouwwerk afleveren dat er tegenaan geschoven wordt. En helemaal achteraan de bewoner. En dan blijken de stukken van de bouw even ergens niet op elkaar aan te sluiten en is alles mislukt. Nu de bewoner vooraan.