‘Asielzoekerscentra leiden tot meer racistische journalistiek’

Onderzoek toont causaal verband aan

De komst van asielzoekerscentra heeft geleid tot meer racistische journalistiek. Dat blijkt uit een onderzoek van het WODC. Vooral in de Telegraaf nemen de artikelen vol vreemdelingenhaat na de komst van een azc significant toe.

Onderzoeker Ronald Boom licht zijn onderzoek toe: “Mensen roepen het vaak zomaar: Er komt een asielzoekerscentrum in de gemeente, dan zal er ook wel meer racistische journalistiek komen. Maar er is nooit echt onderzoek naar gedaan. Wij hebben verschillende kranten gelezen rondom het verschijnen van asielzoekerscentra en het was vrij snel te zien dat het causale verband daadwerkelijk bestaat.”

Naar de oorzaken voor het verband tussen azc’s en riooljournalistiek moet volgens Boom nog verder onderzoek gedaan worden: “Het kan liggen aan de samenstelling van redacties, maar je ziet bijvoorbeeld ook dat er in sommige kranten meer waarde gehecht wordt aan gevoel dan aan wetenschappelijk onderzoek. Al kan het natuurlijk ook gewoon simpele kwaadwillendheid zijn.”

De Telegraaf heeft geschokt gereageerd op de onderzoeksresultaten. In een hoofdredactioneel commentaar wordt gepleit voor een onmiddellijke sluiting van alle asielzoekerscentra: “Dan hoeven we ook niet meer racistisch te zijn.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Allerliefste Corrie,

Ik mis al enige tijd jouw prachtige berichten waarin jij blijkt geeft van een grote bewondering voor mij en mijn geweldige gedachtegoed.

Je bent toch niet overgelopen naar die kwaadspreker Thierry Baudet, hoop ik.

Jouw eigen Geert
xxx