Der Postillon

Archeologen vinden 4000 jaar oude Nokia 3310 met nog maar twee streepjes batterij

Wetenschap kan niet verklaren hoe batterij zo snel is leegelopen

Een Nokia 3310 die archeologen in een Egyptische grafkamer hebben gevonden stelt de wetenschap voor een raadsel: de batterij van het antieke apparaat is nog slechts voor de helft opgeladen. Daarmee is het de leegste batterij die ooit bij telefoons van dit model is waargenomen.

“In mijn hele carrière als archeoloog heb ik nog nooit zoiets gezien”, verklaart dr. Mahmough Tahiri van het Instituut voor Antieke Geschiedenis in Caïro, die het apparaat ontdekte in een grafkamer uit de vroege 12e dynastie. “Een Nokia 3310 met nog maar twee schamele streepjes batterij! Dat is eigenlijk onvoorstelbaar.”

Tot voor kort was het onder wetenschappers omstreden of de oplaadindicator van de Nokia 3310 überhaupt een waarde lager dan drie streepjes kan weergeven. Tahiri en zijn collega’s kunnen vooralsnog niet verklaren hoe de batterij in slechts vierduizend jaar al zo leeg kon raken. “We vermoeden dat de bezitter zijn hele leven Snake II heeft gespeeld en de telefoon tot zijn dood nooit heeft opgeladen. Het is ook mogelijk dat de telefoon zo diep in een piramide geen dekking had en de afgelopen vier millennia naar een netwerk gezocht heeft. Maar zelfs dan zou de batterij eigenlijk nooit zo snel leeg moeten lopen.”

Voor moderne mensen is het moeilijk voor te stellen hoe waardevol een antieke telefoon als de 3310 in het Oude Egypte was. Daarbij is het belangrijk om te weten dat Nokia-toestellen waren voorbehouden aan de heersers, terwijl het gewone volk zich met Ericssons tevreden moest stellen.

Het apparaat zal voorlopig ter beschikking worden gesteld aan de researchafdelingen waar Apple en Samsung hun batterijen ontwikkelen. Daarna zal het tentoongesteld worden in een museum, waar over 2000 jaar al te zien zal zijn hoe het volgende streepje verdwijnt.

Dit artikel verscheen eerder op Der Postillon


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Briljant idee voor een nieuwe feature voor de iPhone: een lange batterij. Moeten we alleen een ander excuus bedenken waarom hun iPhone steeds trager wordt

Reageer
gravatar

De ondergang van de Egyptische beschaving begon pas later toen het gewone volk steeds een mobiele telefoon werd aangeboden voor een of ander abonnement, op een gegeven moment ging de staat er ook aan meedoen en werden er geen piramides meer gebouwd. Ook aan het hof ging door de mobiele telefoon veel fout toen de vrouwen voortdurend met elkaar begonnen te overleggen. Verschillende dynastieën getuigen van de crisis die zo ontstond.

Reageer
gravatar

Op een gegeven moment werd het veelgodendom onhoudbaar, voor ieder huishoudelijk akkefietje kwam er een app. Er kwamen geleidelijk meer goden dan mensen. Er was geen orde meer maar anarchie en willekeur. Ook de voortplanting daalde enorm; slaven moesten worden geïmporteerd en kwamen in verzet.