Kruit / Shutterstock.com

Ook Indiase Davit (12) verbreekt banden met H&M na ‘racistische’ advertentie

Medewerker textielfabriek legt werkzaamheden neer

Na The Weeknd en G-Eazy heeft ook de 12-jarige Davit uit Maharashtra zijn werkzaamheden bij de plaatselijke H&M-fabriek neergelegd. Aanleiding voor die beslissing is een ‘racistische’ advertentie waarin een zwart jongetje een trui draagt met de tekst ‘coolest monkey in the jungle’.

Davit kon zijn ogen niet geloven toen hij de advertentie zag. “Als je ergens je bloed, zweet en tranen in stopt doet het pijn als je ziet dat het eindresultaat zo wordt geadverteerd. Dat jochie is ongeveer net zo oud als ik, dus ik kan me wel in hem verplaatsen. Dan kan ik het voor mezelf niet meer goedpraten dat ik hieraan meewerk. Het is verdomme 2018.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Met gemiddeld 5 kinderen per vrouw (niet: man) past dat ook gewoon niet meer in de bosjes!

Ze MOETEN ze wel naar Europa sturen, zodat ze er weer meer kunnen maken.

gravatar

Het bedrijf H&M weerspiegelt het antiracistische vreemdelingenbeleid van de Zweedse staat sinds decennia. (Juist daarom is het een schande dat er nog steeds blanken in Zweden wonen.) Als je denkt dat er een schuld mee wordt ingelost vergis je je, er zullen alleen maar ergere klachten ontstaan over het diepgewortelde Westerse racisme.

In landen als Zweden of Nederland denkt men mensen in derdewereldlanden met ‘wie goed doet goed ontmoet’ voor zich in te nemen terwijl de gemiddelde burger daar enkel gewend is zich te gedragen uit angst voor een pak slaag (dat is ook de enige redelijkheid die hij door dik en dun toe kan passen daarin gevoed door de sport) en daarnaast enkel gewend is illegaal zo veel mogelijk gebruik te manken van de mazen in de wet daar die hier in het Westen wet zijn. Deze simpele optelsom bepaalt de constructie vluchteling.

Reageer
gravatar

Dus Davit uit Maharashtra weigert mee te werken aan de fabricage van lekker warme groene hoodies voor schattige zwarte jongetjes. Ik noem dit racisme.

Reageer
gravatar

Als je de conclusie trekt dat de tekst op de trui betrekking heeft op de donker gekleurde jongen die hem draagt ben je pas echt racistisch.

H&M laat op een zeer confronterende manier blijken dat racisme dieper in ons zit dan wij denken.

Reageer
gravatar

Kleurlingen een pakje laten aantrekken en foto’s ervan publiekelijk tonen, daar zal wel snel een einde aan komen. Het is tegenwoordig een onverzekerbaar risico geworden om in de modesector nog langer te worden uitgemaakt voor racist. De modewereld zal snel verblanken en hoeven we alleen nog maar tegen die flinterdunne gratenpakhuizen aan te kijken.

gravatar

Het is dat ik niet werk, maar áls ik zou werken, dan had ik ook direct het werk neergelegd. Uit protest.

Alsof “monkeys” alleen jongens zouden zijn, beláchelijk. En dat “cool” klopt ook absoluut niet met de jungle. en ik kan het weten.

Reageer
gravatar

Gelukkig heeft ie vast een goede CAO en komt de vakbond op voor zijn recht om te staken.

Anders heeft ie straks geen poot om op te staan.
Letterlijk.

Reageer
gravatar

Schandalig,

Wij hadden een heel carrièrepad uitgestippeld voor Davit. Op zijn 14e zou hij al hoofd naaiattelier geworden zijn. Om zo een glanzende carrière weg te gooien, gewoon zonde.

Reageer
gravatar

Beste Baudet, Davit kan ook nog eens beter piano spelen dan U! Niet zo denigrerend over de blanke elite. U moet gewoon meer zoals Roemer zijn voordat ik zou stemmen op U!