RTL Entertainment / Youtube.com, Euku / Wikimedia

3 tips om geheel consequentieloos je excuses aan te bieden

Hoe zeg je sorry zonder over te komen als een slappe zak?

Het overkomt de beste: je doet iets waar mensen boos over worden en moet door het stof. Maar hoe doe je dat zonder dat er voor jou nadelige consequenties aan kleven?

1. Je spijt komt pas echt goed over als je die ná de ophef betuigt. Spijt is iets wat je zegt te voelen als mensen boos op je worden over iets wat je hebt gedaan. Daarom moet je nooit spijt betuigen vóór mensen boos worden en er ophef is op het internet. Bied pas excuses aan als het je geld kost, of je carrière. Je moet nooit eerder excuses maken. Dat is zonde – het kan nog overwaaien!

2. Maak tijdens het sorry-zeggen duidelijk dat jij net zo goed als iedereen weet dat dit een moetje is. Mensen snappen donders goed dat excuses maken een formaliteit is om de boel te sussen. Niemand heeft zin in al dat gedoe, en jij wil er niet op achteruitgaan, op geen enkel vlak. Zeg daarom dingen als ‘het spijt me dat ik iets vond wat mij nu schade berokkent’ of ‘als een of andere zeurtje zich beledigd voelt door wat ik zei, dan spijt me dat echt oprecht voor die persoon’. Geef te kennen dat je begrip hebt voor de mensen die zich beledigd voelen. Houd reserves over de vraag hoe je nu zelf je eigen acties precies inschat. Je bent toch geen priester? Moet jij nou heilig zijn? Mensen kunnen zelf wel invullen dat dit allemaal onzin is, een toneelstukje voor de bühne.

3. Wat je verkeerd deed was eigenlijk niet verkeerd – anders had je het natuurlijk niet gedaan – maar mensen moeten de kans krijgen dat op hun eigen tempo te begrijpen. Zorg dat je de mensen uitlegt dat het je spijt, maar… Dat is de sleutel. In alles wat je zegt, laat je doorschemeren dat de mensen er een ‘komma maar…’ achter moeten denken. Zo kunnen zij zelf invullen dat je heel goed weet dat je gewoon goed zat. Laten die mieren achter in het stof. Wie maakt jou wat? Godverdomme. KOMOP MAN WIE MAAKT JOU WAT. ‘Het was niet goed dat ik een kind overreed binnen de bebouwde kom en de snelheidslimiet overtrad.’ (Maar… wat deed dat kind daar op straat? Maar… waar waren de ouders?).


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zeg: “Als mensen hier aanstoot aan nemen, spijt mij dat.” Zo betuig je geen spijt over wat je zelf hebt gedaan; je legt de schuld mooi bij de anderen.

Reageer
gravatar

Hij weet alleen hoe het niet moet. Statistiek. Hoe het wel moet is wat overblijft. Dat is simpele logica, waarin hij buitengewoon creatief is: dan doe je het gewoon niet.

gravatar

Beste Maitreya (ik ken er overigens maar één (1)), waarom nou altijd weer: “De Nederlander”? Is dit topografische zelfhaat of een staaltje biologisch determinisme? Alsof er buiten Zeeland geen normaal begaafde Nederlanders bestaan. Ik dacht dat de Maitreya op aarde kwam als verzoener, als synthese van Jezus en Boeddha, niet als verdeel-en-heerser.

gravatar

Outsider,

De Nederlander leest ‘Nederlander’ doorgaans als ‘mens’. Dat is onterecht.
Al ligt in hem zodoende het lot van de hele mens besloten.

Hij is wellicht door opvoeding niets anders gewend dan kleinering. Je moet je aanpassen aan het begrippenkader van de ander.
Hij heeft er zijn hele geschiedenis op gerekend ‘wie zich verlaagt zal verhoogd worden’ en zich daarmee de complimenten van de Heer toegeëigend zonder daarom te vragen.

gravatar

Outsider, excuus.
Emanuel Swedenborg schijnt in zijn visioenen die hij kreeg na 1743 en die diepe indruk op hem maakten alle Nederlanders gezien te hebben als specifiek uitverkoren tot een eeuwige hel, en hij zag in dezelfde context dat Nederland in de zee verdween. Daar mag je geen grappen over maken.

gravatar

Van excuses wordt de Nederlander pas geil.
Hij neemt alles op de letter nauwkeurig, dus je zit altijd fout.
Hij zal alles doen om je een fout te laten maken.
Dan zal hij zich over je ontfermen.
Alle gezaghebbers zijn fout geweest.

Reageer
gravatar

Zou het iets zijn als we een teken afspreken tijdens het sorry zeggen dat het dan niet geldt of zo. Bijvoorbeeld je middelvinger over je wijsvinger gekruist of met je duim in je mond.

Reageer
gravatar

Excuses maken als je het niet meent? Daar is nu al een teken voor: NIET de middelvinger over de wijsvinger, maar gewoon de vuist gebald en de (rechter) middelvinger fier omhoog. In het land van herkomst zegt men dan eenvoudig: “Up Yours”

gravatar

Weledele heer Von,

U heeft het artikel duidelijk niet begrepen. Als ik jou was zou ik mijn excuses aanbieden aan de schrijver, Jan van Tienen. Gebruik daarvoor met name de ongenoemde tip vier:
Geef een ander de schuld

Leer van Geert W. hoe hij moslims en socialisten als kwaaie pier aanwijst om de toehoorder af te leiden van zijn gebrek aan inzicht.