NOS

NOS

Rutte: ’19 december wel degelijk speciale datum, de datum waarop excuses voor slavernijverleden worden aangeboden’

Mark Rutte is het niet eens met de kritiek op de datumkeuze voor de excuses die het kabinet gaat aanbieden voor het slavernijverleden. De premier vindt 19 december wel degelijk een speciale datum: “Het is de datum waarop er excuses worden aangeboden voor het slavernijverleden.”

Verschillende comités uit Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk hadden liever een andere datum gezien, omdat 19 december geen betekenis zou hebben. Rutte bestrijdt dat: “Al heel lang wordt er om excuses voor het slavernijverleden gevraagd. Die excuses komen er, op 19 december. Dat is dus een ontzettend bijzondere datum. Historisch, durf ik wel te zeggen. Wie volhoudt dat het een betekenisloze datum is, hecht blijkbaar héél weinig waarde aan excuses voor het slavernijverleden. Dat is jammer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste samenleving,
Enkele van mijn cliënten eisen ook excuses en herstelbetalingen van u:

Z. Piet eist excuses en compensatie voor zijn gezichtsverlies van Kick Out Zwarte Piet voor de vele bedreigingen.

Belgique eist excuses en herstelbetalingen voor de geleden schade tijdens de onderdrukking van de Walen ten tijdens de regeringsperiode van Koning Willem I.

De Belgen eisen excuses en herstelbetaling voor de geleden schade tijdens de Belgische onafhabkelijkheidsoorlog.

Limburg eist excuses, herstelbetalingen en zelfbestuur van de Nederlandse en Belgische staat, voor het opdelen van het hertogdom.

De Witte Nederlanders eisen excuses en herstelbetalingen van de verschillende organisaties voor het slavernijverleden vanwege rassistische opmerkingen zoals “alle witte mensen zijn rassisten” en het inperken van hun cultuur door caricaturen en mythische figuren te verbieden.

De katholieken eisen excuses en herstelbetalinen van de protestanten vanwege de beeldenstorm en de daarop volgende onderdrukking.

De zeurkausen en koekwausen hebben ook nog 100 verschillende claims ingediend.

Mijn cliënten accepteren deze excuses alleen als er minimaal 300 miljard wordt uitgekeerd en als de premier in tutu en tot clown geschminkt op het balcon van het paleis op de dam pirouette draaiend in het klingon de excuses maakt.

Reageer
gravatar

Waarom landen instorten: Exorbitante schulden, problemen in de energiesector, corrupte politieke systemen, elites met waanideeën

https://www.frontnieuws.com/waarom-landen-instorten-exorbitante-schulden-problemen-in-de-energiesector-corrupte-politieke-systemen-elites-met-waanideeen/

De Atlantische slavenhandel bereikte zijn hoogtepunt aan het einde van de 18e eeuw, toen het grootste aantal slaven werd gevangen tijdens rooftochten naar de binnenlanden van West-Afrika. Deze expedities werden doorgaans uitgevoerd door Afrikaanse staten, zoals de Bono Staat, het Oyo rijk (Yoruba), het Kong Rijk, het Koninkrijk Benin, het Imamaat van Futa Jallon, het Imamaat van Futa Toro, het Koninkrijk Koya, het Koninkrijk Khasso, het Koninkrijk Kaabu, de Fante Confederatie, de Ashanti Confederatie, de Aro Confederatie en het Koninkrijk Dahomey.

Net als het Bambara-rijk in het oosten waren de Khasso-koninkrijken voor hun economie sterk afhankelijk van de slavenhandel. De status van een familie werd bepaald door het aantal slaven dat zij bezat, wat leidde tot oorlogen met als enig doel meer gevangenen te nemen. Deze handel bracht de Khasso in toenemende mate in contact met de Europese nederzettingen aan de Afrikaanse westkust, met name de Fransen.

Reageer
gravatar

Hé, is er gratis geld? Dat willen wij ook!

Stichting Turning Point
Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders
Stichting Nederland Wordt Beter
Stichting FunX
Sophie in ‘t Geld
Stichting The Black Archives
Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst
Netwerkgroep 2023 slavernijverleden

Reageer
gravatar

Wij willen ook geld!

Stichting Herdenking Afschaffing Slavernij
Stichting Stil Verleden
Stichting KinderHerdenking & SlavernijEducatie
Stichting Landelijk Platform Slavernijverleden
Stichting Wi Kon Na Wan
Stichting Comité 30 juni-1 juli
Stichting Stil Verleden
Stichting Mart Radio
Stichting Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit
Stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname

Reageer
gravatar

wie zijn toch die clubjes die veel excuses en aandacht (en doekoe) eisen ?

De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS)
Vereniging Ons Suriname (VOS)
Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee)
Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden
The Black Archives – FunX-dj Fernando Halman
Stichting Nederland Wordt Beter
Stichting Keti Koti tafel
Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan)
Black Livers Matter
Het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden
Het Dekolonisatie Netwerk
Het Platform Slavernijverleden Curaçao
College voor de Rechten van de Mens
Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW)
Tropenmuseum
……….. lijstje graag zelf verder aanvullen, jij hebt vast ook een tot slaaf gemaakte voorouder en hebt je hele leven al last van die ondragelijke (in geld uit te drukken) tot slaaf gemaakte voorouderpijn.
Start je eigen stichting of aktiegroepje en overleg gezellig mee !

Wat wel fijn is dat het geld momenteel tegen de plinten klotst in ons land, en dat de schatkist blijkbaar overloopt gezien de enorme wapenaankopen, de honderden miljoenen steun aan een niet EU land, de subsidies van Schiphol zodat die stikstofrechten van boeren kunnen uitkopen ect.

Hierom Clivvord

Reageer