Family Games / Flickr.com

Hele familie gaat op kerstavond weer gezellig uitzoeken hoe bordspel ook alweer werkt

'Het is echt een traditie bij ons'

Al generaties lang wordt er in vrijwel alle huishoudens in Nederland een alom weinig besproken kersttraditie in stand gehouden: met de gehele familie de regels van een bordspel niet onder de knie krijgen.

Zo ook bij de familie Meijer uit Veghel. “Het is echt een traditie bij ons. Ieder jaar halen we na het kerstdiner een verstofte doos uit de kast met een spel dat volgens-mij-wel-leuk-was. Zodra we hebben uitgemaakt welk familielid het best Duits begrijpt mag die de 20 pagina’s dikke spelregels doorlezen en kunnen we beginnen”, aldus Karin Meijer (56).

“Meestal spelen we eerst een oefenpotje om het een beetje door te krijgen, maar dan komen we er pas na een uur achter dat grondstoffenkaarten en actiekaarten een andere kleur rood hebben en dat we die eigenlijk bij het begin van het spel apart naast de roofknecht hadden moeten leggen waardoor er van de hele dobbelroulatie geen hol meer klopt. De familie is dan ondertussen al een paar flessen diep, dus dat wakkert het onbegrip ook lekker aan.”

Als de spelers tegen het einde van de avond eindelijk een beetje beginnen te snappen hoe het spel werkt houdt de familie het meestal voor gezien. “Het gaat er niet om wie wint, het gaat echt om het plezier van met de hele familie mijn zwager de huid vol schelden omdat hij de bedelmonnik de vorige beurt al heeft verplaatst. Bovendien willen we niet het risico lopen dat we volgend jaar nog precies weten hoe het spel ook alweer werkt, dat zou zonde zijn.”

De Speld presenteert het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord door Wopke Hoekstra, het beste van De Speld Sport en  De Pin, een polarisatiespecial en een extreem polariserende middenpagina. Bestel ‘m hier!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het aantal pionnen aan tafel bepaalt of er een wijkagent, de hulpdiensten in het algemeen of zelfs een traumahelikopter moet worden ingezet. Daarna wordt bepaald wie er gewonnen heeft.

Reageer
gravatar

Wat dacht je van de spelletjes die voortdurend de buren hinderen. Eerst het stompzinnige amuzikale gemompel van de bassen die door je heen trillen waardoor ik vandaag ik vandaag eigenlijk de deur uitging. En dan nu de hele avond de voorbereidingen voor een feestje. Van een jonge vrouw die ze af en toe, typisch Nederland, met wat familie of vrienden moedertje laten spelen met hun kinderen.
Ik sprak haar vader eens die dat huis verbouwde met een annex die twee keer zo groot was als elders in de buurt toegestaan, die me suggereerde dat ze samen zou wonen. Dat zijn vrouwen die hun hele leven indelen rond een illusie, omdat ze zich niks anders kunnen voorstellen.

Reageer
gravatar

Ze zijn nu twee uur bezig een tafel steeds te verschuiven, al mompelend overleggend doen ze het steeds opnieuw. Typisch Nederlandse vergadercultuur. Kunt u zich de kabinetsformatie nog herinneren?

gravatar

Ze kunnen de kosmische energie, die alles versterkt, niet aan niet aan en beginnen letterlijk als kippen zonder kop alles wat ze normaal doen eindeloos te herhalen zoals een motor die vastloopt.

gravatar

Hun stemmen klinken nu verbaasd en licht verontwaardigd. Ze geven op.
Ze begrijpen niet hoe het kan hoe die tafel ineens ergens anders staat.
Ze zijn, nu alweer twee uur verder, nog steeds bezig.

gravatar

Maitreya,

typerend voor de zeeuwse samenleving, dat heen en weer-geschuif.
Het verbaast me eigenlijk dat u in dit land bent
komen wonen. Uw levensfilosofie zou in de wat zuidelijker landen beter tot zijn recht komen.

gravatar

Maitreya,

typerend voor de zeeuwse samenleving, dat heen en weer-geschuif.
Het verbaast me eigenlijk dat u in dit land bent
komen wonen. Uw levensfilosofie zou in de wat zuidelijker landen beter tot zijn recht komen.

gravatar

Maite,
Ze houden nergens zo van illegale buitenlanders als hier.
+
Alle plekken waar ik kwam werden óf pelgrimsoorden óf toeristen resorts.
In ieder geval het eerste van de twee mogelijkheden zal me in Nederland niet overkomen.
Niemand zal me hier volgen als de wereldleraar.

gravatar

Oh ja. Het enige zijn wel de slavernijmonumenten die als paddenstoelen uit de grond komen overal waar ik kom. Ik vermoed dat het de Nederlandse manier is om hun geloof te belijden.

gravatar

Wat staat die man daar te grijnzen in zijn jersey van de Chicago Blackhawks? Dat is een ijshockey team, maar hij staat nog niet in de houding om iemand een body check te geven.

Reageer