Bron - Utopia SBS6

John de Mol: ‘Wereld nog niet klaar voor betere toekomst die Utopia biedt’

'Ik geloofde in een wereld waarin 15 botsende karakters tegen elkaar schreeuwen'

Het televisieprogramma Utopia stopt na 4,5 jaar. Volgens producent Talpa komt een einde aan de matig succesvolle realityserie omdat kijkers geen voorbeeld wilden nemen aan de betere samenleving en toekomst die het programma voorschotelde.

‘Misschien was ik ook wel naïef toen het programma begon’, vertelt een moedeloze John de Mol, die stelt dat hij het cynisme en het platte materialisme van het Nederlandse televisiepubliek ontzettend heeft onderschat. ‘Ik geloofde in een wereld waarin 15 zorgvuldig geselecteerde botsende karakters tegen elkaar schreeuwen over perziken uit blik. Maar het gaat er maar niet in bij kijkers, blijkbaar willen ze geen betere toekomst.’

De Mol denkt dat er genoeg revolutionair potentieel in Utopia zat om de wereld te veranderen. ‘Een keer per jaar verkozen we de Utopiaan van het jaar: iemand die omwille van zijn populariteit al het geld kreeg. Dat is waar het heen moet. Maar ik zie het nergens terug in de wereld. Dan denk ik: zien jullie wel echt wat ik bedoel? Of kijken jullie alleen voor het vermaak?’

Door het stoppen van Utopia heeft het mensbeeld van de idealistische De Mol een flinke deuk opgelopen. Toch weigert de programmamaker het als een mislukking te zien. ‘In juni sluiten de poorten van Utopia en zullen de deelnemers de wijde wereld intrekken. In hun harten brandt nog steeds een lichtje, het geloof dat een betere wereld mogelijk is. Ik hoop vurig dat ze dat geloof via het schnabbelcircuit in heel Nederland zullen verspreiden. Zo niet, dan zal Utopia terechtkomen op de mestvaalt van de geschiedenis, naast het marxisme, het ancien régime en De Gouden Kooi. Dat zou zo zonde zijn.’

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoe kun je in hemels naam een betere wereld maken met acteurs.????? Heb met plezier gekeken…dat wel.maar een betere wereld begint niet met zelfverrijking. Want je zit daar met een groep en het is enkel ikke ikke ikke wat daar geroepen word. Wel jammer dat het stopt. Had zelf er ook graag ingegaan, maar om zo,n bedrag neer te leggen om erin te kunnen, ik heb het niet eens.

Reageer
gravatar

Buurman en Maalderink vergaten nog “Big Brother” te vermelden, ook aanwezig op de mestvaalt der geschiedenis, het programma waar met infrarood-camera’s onderdekense activiteiten werden geregistreerd. Het ideaal blijft gelukkig behouden in de AZC’s, bron van werkgelegenheid voor mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ en anderszins moeilijk plaatsbare werk(on)willigen. De bovenstaande beeldspraak van de Maitreya over ‘Rotterdammers en het ontwikkelen van gevoel’ is vervat in constructieve Neeltje Jans-terminologie, Ik proef hier een zeker ressentiment jegens een bevolkingsgroep.

Reageer
gravatar

Beethoven draait zich om in zijn graf: hij zei nog zo: “Alle Menschen werden Brüder”, maar wist hij veel dat die hele LGBT-discussie 170 jaar later los zou barsten.

gravatar

Het voorgeborchte van de hel.
Dit is wat je krijgt als je bij de Rotterdammer gevoel wil ontwikkelen, de tranen die door de opgestapelde betonblokken heen sijpelen.
Hoe leer je de mens zo hard te haten.
Het terrein mag dan misschien gesloten worden, het ideaal blijft behouden in het AZC, Asielzoekerscentrum.

Reageer
gravatar

Utopia heeft de wereld klaargemaakt voor de verschijning van Maitreya.
Haar voorbereidende werk is gedaan en heeft haar heilzame bewezen, de mens is nu gereed de nieuwe wereld te beërven.

gravatar

Professor Van der Plas, het mag u niet kwalijk genomen worden. U kent de Maitreya immers als geen ander. U beiden zijn twee handen o één buik, één geloof op twee kussens, ja u kent elkanders bedgeheim.