Tatjana Splichal / Shutterstock.com

Patiënten boos op maker homeopatische middelen: placebo-effect werkt niet meer

'Hier klopt iets niet'

Producenten van homeopatische middelen haalden deze week de woede van miljoenen patiënten op de hals. Jarenlang hadden de middelen uitstekend gewerkt, maar plotseling was het placebo-effect uitgewerkt. Veel patiënten vertrouwen de producenten daarom niet meer.

“Ik heb in mijn leven zoveel medicijnen geprobeerd, maar alleen de homeopatische middelen hadden bij mij altijd echt een goed placebo-effect”, vertelt Wim (52). Hij heeft veel last van verstopte holten. “Maar van de ene op de andere dag werkte het niet meer. Toen raakte ik mijn vertrouwen in het middel ook snel kwijt.”

De laatste jaren merkte Wim al dat hij steeds meer van het homeopatische geneesmiddel nodig had om het gewenste placebo-effect te bereiken: “In het begin dacht ik nog: met een paar milliliter per dag red ik het wel. En dat was toen ook zo. Maar door de jaren heen merkte ik dat ik steeds meer nodig had om het drukkende gevoel op mijn hoofdholten een beetje te verzachten. Toen begon ik al te twijfelen en voor je het wist werkte het helemaal niet meer. Dat ging heel snel. Hier klopt iets niet, dacht ik toen.”

Dat er in het nieuws recentelijk veel kritiek was op homeopatische middelen hielp Wim ook niet in het houden van vertrouwen: “Na die uitspraak van de Europese adviesraad dacht ik al: Misschien zijn die producenten wel helemaal niet te vertrouwen. Nou, dat bleek dus nog waar te zijn ook.”

Wim is nu op zoek naar een ander middel met een werkend placebo-effect: “Als ik nu naar de drogisterij ga, ben ik op zoek naar potjes waarvan ik denk: misschien werkt het wel. En ik heb nu een middeltje waar ik wel vertrouwen in heb, dus volgens mij gaat het wel goed komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Lekker pillen slikken.. neem gewoon lekker een fatsoenlijke pil..xtc!! En die placebo slikkers daardoor betalen wij ons scheel aan ziekte kosten..

Reageer