Shutterstock.com / Komkrit Preechachanwate

Straatnamen worden genuanceerd: Niet-onomstreden-Witte de Withstraat

Gemeenten willen recht doen aan gevoelens bevolking

Verschillende gemeenten gaan nuance aanbrengen in straatnamen die de naam dragen van belangrijke Nederlandse zeevaarders met een pijnlijke rol in ons koloniale verleden. Eerder deze week werden de eerste hernoemingen onthuld, waaronder de Niet-onomstreden-Witte de Withstraat, de Om-zowel-handel-als-koloniale-genocide-bekende-Coentunnel en het Belangrijk-voor-Nederlandse-welvaart-maar-door-hulp-aan-WIC-de-slavenhandel-een-dienst-bewijzende-Michiel-de-Ruyterplein.

Rotterdams gemeenteraadslid Eva van Torn presenteert met trots het nieuwe meterlange straatbord dat zojuist met gepaste feestelijkheid onthuld werd. “We staan hier in de straat die vanaf vandaag de Niet-onomstreden-Witte-de-Withstraat heet. Met deze hernoeming hopen we dat mensen bij het bezoeken van een café of een coffeeshop hier niet meteen denken aan Witte de With als zijnde een zeeheld of een zeeschurk, maar aan een man die veel voor ons land heeft betekend, helaas mede door het vernielen van duizenden plantages in koloniale gebieden om een monopoliepositie voor de VOC te creëren, wat je ook in de toenmalige tijdsgeest moet zien, maar daarmee is het zeker niet goed te praten.”

Een aantal Rotterdammers zijn niet blij met de hernoeming van de gezellige straat in het centrum. Volgens hen is de nuance incompleet en wordt de bekende zeevaarder zo op een onjuiste manier deel van het hedendaagse discours. Buurtbewoner Wim uit zijn ongenoegen: “Witte de With is voor mij gewoon iemand die in Hoogendijk is geboren en in Sont, Denemarken is overleden. Hij is de man die ooit beschuldigd was van plichtsverzuim, maar wiens naam na een onderzoek van de krijgsraad volledig gezuiverd was. Hij werd doorschoten door een musketkogel tijdens een aanval aan de Zuid-Amerikaanse kust in 1642. Maar lees je dat terug in de nieuwe straatnaam? Nee, daarvoor is kennelijk geen ruimte.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bij ons heb je de Prins Bernhardstraat – ook veranderen ?
Was toch een “schavuit van Oranje” – Nam smeergeld aan van Lockheed,, Hoerde en snoerde en heeft diversen buitenechtelijke kinderen. De volgende: De Rolling Stonesstraat. Drugsgebruikers – echt geen goed voorbeeld voor onze jeugd. Ik wordt ziek van al dat gezeik. Een kleine groep mensen die niets anders te doen hebben om “politiek correctgedrag ” te propaganderen wil de grote meerderheid van de Nederlanders de laten zien dat ze goed bezig zijn. Niet dus !

Reageer
gravatar

In Arnhem hebben we de Vosdijk èn de Vossenstraat. En die namen blijven. Als er íemand omstreden is, dan is dat wel de vos. En wat is er nou mis met omstredenheid?

Reageer
gravatar

Sorry, collega’s, maar de manier waarop hier de Nederlandse Geschiedenis wordt ontmythologiseerd, komt over als collectief masochisme, als een “Weg-met-ons” virus, ingegeven door zekere olie-leverende (dus bevriende) naties en hun bondgenoten die belang hebben bij het benutten van onze nationale identiteit (subsidies en Giro 555)

En ja; het is zó: Nederland is een broeinest van kapitalistisch karakter, net zoals alle andere koloniale landen (én Rusland) historisch rijk geworden door uitbuiting van koloniën.

Maar wij ondergaan nu onze verdiende straf:
– door het beleidsmatig gedogen én subsidiëren van maffiose overheids-structuren in voormalige koloniën en door officieel opvang en fiscale gastvrijheid te bieden aan:
-horden internationale belastingvluchters
-verkenners van terreurbewegingen,
-manifest criminele motorclubs,
-wapen-, drugs en mensenhandelaren,
-clusters van corrupte banken, frauderende bouwbedrijven en projectontwikkelaars.

Ik meen dat op basis van bovenstaande ons collectieve masochisme nu wel even iets kan worden gematigd.

P.S. Kan nu ook Wim Kok worden ontmaskerd?

gravatar

Jaren geleden, toen dat nog mocht, heb ik jaren in de Witte de Withstraat gewerkt bij de krant die zich toen nog een Heer achtte. Niemand die zich anti-kolonialistisch opstelde; men deed zijn werk zonder geouwehoer. Inmiddels is die krant verhuisd naar 020, de straat dus persmuskietenvrij en Witte dus ‘With or Without Mercy’ overgeleverd aan Klaas Otto’s horeca, Jammer.

gravatar

Dit opent perspectieven voor nieuwe wijken. ‘op zeker foute meneer Mugabe plantsoen’, ‘misschien heeft hij over 10 jaar toch gelijk Samsom straat’

Reageer
gravatar

In Limburg en Brabant zijn nogal wat straten en pleinen vernoemd naar plaatselijke geestelijken zoals pastoors, paters en bisschoppen. Eens kijken of deze provincies het aandurven om met henzelf in het reine te komen.

Reageer
gravatar

Er zijn mensen die hun hele leven geijverd hebben om een punt te maken, en dat lukt ze dan. Maar omdat alles uit competitie bestaat (ze kunnen niet anders), kan iemand er dan tegenin gaan, en wordt exact het tegendeel bereikt.
Ik heb weleens geschreven over bepaalde zaken en geen namen genoemd omdat ze die toch (kunnen) veranderen. Dat is de behandeling die je krijgt. Dezelfde patronen krijgen een andere vorm. De vorm wordt veranderd en niet de inhoud. Dat is het lot van de materialist maar ook van hen die gewoon in de materie moeten leven en denken dat de problemen opgelost zijn. Waarom niet alleen de straatnaam veranderen maar gelijk de hele straat weg?

Reageer
gravatar

De genocide van Coen schijnt niet officieel erkend te worden. Een kennis van Indische achtergrond stuurde destijds zijn mails door met de officiële instanties, die ook doorgestuurd werden naar anderen. Dat soort dingen zijn sindsdien tegengegaan. De definitie van spam past in dat patroon.

Reageer
gravatar

Ja als het over Coen gaat is het spam. De staat heeft ingegrepen.
Door het burgerlijk fatsoen zal er aldus nooit een catharsis komen.
De slavernij is nu wel meer ingeburgerd.

gravatar

Mijn kennis had een berekening gemaakt van de percentages op de wereldbevolking vergeleken met de Holocaust.
Ook dat soort verhalen kwam daar in de buurt ineens los.
Trouwens ook de discriminatie die hier fatsoen heet.
Naar alle kanten. Vergeet ook niet de kapo.
Als je twee partijen probeert te verzoenen ben je een verrader voor allebei.
Slavernij is salonfähig. Laten we de recente geschiedenis bestuderen.

gravatar

Nooit geweten dat de Coentunnel aan koloniale genocide deed. Maar de Witte de Withstraat is aardig omstreden ja; mensen rijden daar te hard en het is er veel te druk. Weg met die straat!

Reageer
gravatar

Zo is mijn vertrek begonnen in Amsterdam, exact deze thema’s waar ik inderdaad niet zo heel veel van afwist. Ik herinner me de mensen van Indiase en Nederlands-Indische achtergrond die hier over schreven.
Ook het VOC-schip. Hoewel ik sommige kritiek aanvankelijk wel kon begrijpen, was de persoonlijke verwijzing naar mezelf van historische medeplichtigheid bijvoorbeeld omdat ik daarnaast woonde en ook uit Zeeland kom toch wat veel van het goede. Dat wordt onleefbaar. Toch ga ik na de laatste aanvaring met de autochtone bevolking die bij me binnenrende en een computer meenam, waarschijnlijk gerelateerd aan de vissers, de situatie weer anders zien.
Hoewel ik me afvraag of er veel vooruitgang geboekt zal worden in de menselijke verhoudingen.
Als je iets zegt over de problemen horen enkel degenen het die het al begrijpen. En die het niet begrijpen, begrijpen het nog minder.

Reageer
gravatar

Voor wel 2 regels tekst kunnen we in dat boek zowel de standaardzin van Drek als de standaardreaktie van Loek bundelen.

Toch al handig, voor een bundel zijn 2 dingen nodig.

gravatar

Om ook eens een keer iets liefs te doen voor onze niet-onomstreden Corrie, stel Ik voor om de Haagse Laan van Meerdervoort te hernoemen naar haar lieveling:

De Omstreden Geert Wilderslaan

Let op: geen streepje tussen omstreden en Geert, als u begrijpt wat ik bedoel.

Reageer
gravatar

ik zou graag willen dat het dorp waar ik woon een andere naam kan krijgen. Ik woon in Sorry, Geen Dienst en ben altijd in de war tussen bussen die buiten dienst zijn en bussen die naar Sorry, Geen Dienst reizen. Maar ja, ze luisteren niet naar ons

Reageer
gravatar

Gaan we dan ook scholen, viaducten en andere objecten die vernoemd zijn naar leden van het huis van Oranje hernoemen?

De “duurste uitkeringstrekker van het land Willem-Alexander-tunnel” of de “symbolische functie zonder inhoud maar wel duurbetaald Beatrix-school”?

Reageer
gravatar

Beste Anti,

De Oranjes waren absoluut niet de lieverdjes zoals ze in de Nederlandse geschiedenisboeken staan, maar de namen uit jouw voorstel zijn te lang. Ik stel daarom voor om NIET-ONOMSTREDEN” voor elke vernoeming van een van de Oranjes te zetten, te beginnen met een:

Niet-onomstreden-Oranje-Nassauweg

of nog beter gewoonweg

Oranje weg, dus met een spatie!