Shutterstock.com / QQ7

Polen vreest goedkope Britse arbeidskrachten

'Ze komen hier voor een bonus en een ei bankieren'

In Polen is grote onrust ontstaan over de mogelijk gevolgen van een Brexit. Als het Verenigd Koninkrijk straks definitief gebroken heeft met de Europese Unie, vrezen veel Polen van de arbeidsmarkt verdrongen te worden door goedkope Britten.

De Poolse premier Beata Szydlo wil dat de EU duidelijke afspraken maakt met Groot-Brittanië. “Het is niet de bedoeling dat al die Engelsen massaal de boot naar Polen pakken, alleen omdat je hier twee euro per uur kunt verdienen. Dan is de hardwerkende Pool de dupe. Ik zie de bui al hangen: ze komen hier voor een bonus en een ei bankieren en gaan na het werk dronken rondrijden en liedjes van Oasis zingen. Dat soort situaties moeten we koste wat kost voorkomen.”

Szydlo vreest bovendien voor misbruik van de economische vluchtelingen. “Die mensen hebben geen enkele financiële zekerheid om op terug te vallen, dus ze zijn ontzettend kwetsbaar. Voor de Poolse regering zijn mensenrechten een prioriteit, dus we openen direct het vuur wanneer die arme drommels de grens proberen over te steken. We kunnen niet toezien hoe ze hier worden uitgebuit.”

Volgens de oppositie wakkert de regering de angst onder de bevolking aan. Oppositieleider Kamila Gasiuk-Pihowicz: “Als er hier Britten komen werken, dan doen ze het werk dat Polen toch niet willen doen. Gedateerde sketchprogramma’s, racepaarden verzorgen, vette vis bakken met een soort van friet. In die sectoren schreeuwen Poolse ondernemers om arbeidskrachten, maar geen Pool die solliciteert.”

De Poolse regering is van die argumenten niet onder de indruk. Premier Szydlo bereidt momenteel een miljardenclaim bij de Britse regering voor. “Preventieve herstelbetalingen”, aldus de premier.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *