Shutterstock.com / Zoka74

DNA-onderzoek wijst uit: dader van overval met 98 procent zekerheid een chimpansee

Genetisch materiaal komt grotendeels overeen

In het onderzoek naar de toedracht van een brute woningoverval in Den Helder is een doorbraak geboekt. Volgens forensisch rechercheurs is de dader vrijwel zeker een chimpansee. “Het genetisch materiaal komt voor 98 procent overeen.”

Uit DNA-resten die zijn aangetroffen op de deurposten en een achtergelaten koevoet wordt duidelijk dat de overval gepleegd is door een verdachte wiens voorouders zich ergens tussen de 4 en 13 miljard jaar geleden hebben afgesplitst van de voorouders van de chimpanzee, verklaarde hoofdinspecteur Frederik Wolfs. “We hopen dat een verwantschapsonderzoek in het oosten van Afrika meer duidelijkheid kan bieden over het evolutionaire milieu waarin de dader leerde recht op zijn achterbenen te lopen zodat hij zijn handen vrij kon hebben om de voordeur te forceren.”

Ondanks de doorbraak reageert de recherche enigszins terughoudend op de vraag of de aanhouding van de verdachte nabij is. “Want uit DNA-onderzoek blijkt dat er ook nog altijd 50 procent kans is dat de overval gepleegd is door een komkommer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *