4kclips / Shutterstock.com

Onderzoek: de ander deugt niet

De ander deugt niet, dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

De ander deugt niet, dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De sociale wetenschappers deden onderzoek naar 762 anderen, die bleken significant niet te deugen.

“We hebben mensen onderzocht met de meest uiteenlopende achtergronden en politieke standpunten. Deze mensen nemen elkaar voortdurend de maat en steken extreem veel moeite in het aantonen van de hypocrisie van de ander,” zegt hoofdonderzoeker Frances Vermeij. “Door hypocrisie aan te tonen bij de ander, legitimeren ze hun eigen standpunt weer. Dit proces kan zich vervolgens oneindig herhalen.“

In de publicatie wordt een verrassend ingewikkeld netwerk ontrafeld van het deugen. “Er waren natuurlijk een aantal proefpersonen die erg hun best deden om te deugen, maar omdat ze deugen, deugen ze eigenlijk niet.” zegt Vermeij.

“Een andere subgroep mensen beschuldigt die mensen terecht van deugen. Maar daarmee impliceren ze dat die anderen niet goed bezig zijn, in andere woorden: dat die anderen niet deugen en zij zelf wel,” concludeert Vermeij.

“Als ik kijk naar de verdraaide conclusies van dit artikel kijk, moet ik helaas vaststellen dat u ook niet deugt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Oprechte Henkie: Uw foto doet anders vermoeden. Ik voeg geen foto bij want ik deug al helemaal niet en als BN-er heb je daar veel last van.

gravatar

Een deugdzaam idee om Corrie te bestrijden is een Speld-kulturkammer oprichten. Daarmee krijg je een gelijkschakeling van reacties op het forum.

gravatar

De controle wie een reactie mag plaatsen moet van De Speld worden overgenomen. Het is duidelijk met Corrie als voorbeeld dat het personeel van de Speld geen deugdzame mensen zijn. Ze zijn de weg van goed fatsoen kwijt. Tijd voor actie, In de Speld-kulturkammer mogen alleen mensen die aan de goede kant staan. Heil!

gravatar

@ Vincent S.
Speld-kulturkammer bekt niet zo goed, het klinkt te Duits. Je kunt het beter Stichting Vrienden van De Speld-cultuurkamer noemen. Dat wordt lachen, succes verzekerd.

gravatar

Aan deugdelijkheid wordt teveel waarde toegekend.

Waar innovatie, vooruitgang, kansen en toekomst beginnen houdt deugdelijkheid op.

Laten we vooral de jaren 50 niet opnieuw als graadmeter instellen!

Reageer
gravatar

Leuk verhaal!

Het artikel had zo geschreven kunnen zijn voor de rechtse tokkies onder ons.

Die geven ook altijd anderen de schuld als er ergens in de wereld iets gebeurt waardoor ze één dag minder op vakantie kunnen.

Reageer