Wing Dings, wie spreekt het nog?

“☺☞✇✈✞”

‘☟, ☺, ❄.’ Steeds minder mensen weten wat dit betekent. Wing Dings sterft namelijk uit.

Johan van ✂ (36) is een van de weinige Nederlanders die het Wing Dings nog vloeiend spreekt. Hij vindt het jammer dat de taal aan het verdwijnen is. “Het is een heel mooie taal, vol nuances,” vertelt hij. “‘Ik ga naar de bakker’, is in het Wing Dings bijvoorbeeld ‘☺☞✇✈✞’. Dat soort subtiele verschillen gaan nu dus verloren. Ontzettend jammer.”

Zelf is Johan nog opgevoed met het Wing Dings. “Mijn ouders spraken thuis eigenlijk alleen maar Wing Dings tegen mij en m’n zusje. Ze wilden dat we leerden over waar we vandaan komen. Trouw zijn aan je roots, of zoals mijn vader altijd zei: ‘☼⇨☼⇦☼’. Wacht ik heb hier nog een boek van hem liggen, ik pak even mijn lees?.”

Volgens Johan ligt de schuld bij het verdwijnen van Wing Dings bij het onderwijs. “Als je op school een werkstuk inlevert in Wing Dings krijg je gewoon een onvoldoende. Dat is mij meermalen gebeurd. Ook de verdediging van mijn proefschrift over vla werd afgekeurd omdat ik het in Wing Dings deed. Een medestudent mocht haar verdediging wel in het Engels doen. Dat is meten met twee maten.”

Toch merkt ook Johan dat hij Wing Dings steeds minder goed spreekt. “In het dagelijks leven gebruik je het niet, daarom vergeet je een hoop. In Wing Dings 1 kan ik nog wel een dictee maken, maar in Wing Dings 3 kan ik nog amper een goed gesprek voeren. Heel ☺. Nee wacht: nu zeg ik het verkeerd. Ik bedoel ☹.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zal Johan eens in contact brengen met mijn 14-jarige dochter. Volgens mij spreekt zij vloeiend Wing Dings. Ik hoor haar altijd praten over ♈☯☠. Of was het nou ????

Reageer
gravatar

Idd, je krijgt eerder een reactie als je cv in comic sans is dan wing dings. Zelf typ ik alles in courier.

gravatar

Wij hebbal tijtrug niewtaal invoet samet minfonwijs: ‘t Bakkelends. Potiek heeftokal invoet: idreen spreekt. Maook weebricht is teewodug int Bakkelends. Tweebult frandurt vele endrom moet snel sprook wor. Kwestfan snelspreek en heftwoo inslik. Maastijt wassook eens. Doets best, oefbaat kunst.

Reageer
gravatar

Baklends is vroudrd, trglpnd vocblèr leitot mndr wrduh en fiectr taalgebrk…doel: wegltn medeklinkrs en leutrn

gravatar

“Onder anderen” kan ook, dan zijn de “anderen” mensen. In feite wordt het bijvoeglijk naamwoord “andere” dan als een zelfstandig naamwoord gebruikt, een zogenaamd ” zwak zelfstandig” naamwoord. Ik betwijfel echter of dit de bedoeling was van ” de taal van een vliegende flikker” Of het moet zijn dat hij dit bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst van hetero’s las op facebook.