Bron: Standaard Uitgeverij

‘Verander zwarte man niet in één keer in racistische karikatuur’

Racisme in Suske en Wiske moet geleidelijk worden geïntroduceerd

De tekening van een Afrikaanse man in de nieuwste Suske en Wiske, ‘Mama Wati’, maakt veel los in Nederland. De invoering van een racistische karikatuur gaat volgens veel mensen veel te snel. Kinderen zouden in de war kunnen raken als de aanstootgevende blackfacefiguur niet geleidelijk wordt geïntroduceerd in de stripreeks.

Lydia van der Stap (37) uit Zoetermeer vindt het niets dat de zwarte man zo plotseling wordt neergezet als een figuur dat weinig weg heeft van een mens. “Hoe leg ik dit uit aan mijn kinderen? Als je dingen wilt veranderen, doe dat dan niet zo abrupt. Begin met een setje grote gouden oorbellen of wat rode lippenstift en werk geleidelijk toe naar een halve aap met enorme lippen in een oerwoud. Het is tenslotte een kinderboek.”

Ook Ruud Draaijer (41) is geschrokken van de prent. “Mijn jongste vraagt aan mij waarom koloniale denkbeelden er in de nieuwe Suske en Wiske plotseling zo dik bovenop liggen. Wat moet ik daarop antwoorden? Hij begrijpt er niets van. Hij is opgegroeid met strips waarin zwarte mensen worden neergezet als mensen, hij heeft nooit anders gekend”, aldus de Rotterdamse vader van twee. “Als we niet oppassen, blijft er niets meer over van subtiele stereotyperingen die zo kenmerkend zijn voor onze samenleving.”

De makers van Suske en Wiske herkennen zich niet in de kritiek dat de invoering van racisme te snel gaat. “We tekenen al jaren kwetsende stereotypes van zwarte mensen in onze boeken. In ‘De Vliegende Aap’ zit een Afrikaanse vrouw die Banana heet en door Suske ‘zwartsnuitje’ wordt genoemd, en in ‘De Bevende Baobab’ belanden Suske en Wiske in de soep bij mensenetende inboorlingen zonder beschaving. Dus.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als kind werd ik -geheel onvoorbereid- ooit abrupt geconfronteerd met “De Avonturen van Sjors en Sjimmie”. Hoewel de raciale tegenstelling tussen beide hoofdfiguren nooit werd benoemd, werd hij als zó vanzelfsprekend overgebracht dat ik véél later, in de jaren des onderscheids, nog heel lang Desi Bouterse met Sjimmie identificeerde. Was dat “belediging van een bevriend staatshoofd”?

Reageer
gravatar

Het moet helemaal niet geïntroduceerd worden! Ook niet geleidelijk. Zwarte mensen zijn ook gewoon schepselen van God en evenzeer mensen als wij!

Reageer
gravatar

M.: Hoe zit dat dan met het copyright? Samengeperste dunne lippen zijn zowel logo áls voorgeschreven expressie van alle VVD’ers waartegen het OM zaken heeft aangespannen. Noem een VVD’er en tien tegen één heeft hij een mond als oer-icoon Hans Wiegel, de gepatenteerde gepen-bek. Alleen Gerrit Zalm is erg breedlachs, maar dat is dan ook een gedoogde, want bekeerde, PvdA’er.

gravatar

Wat een geweldig artikel is dit. Je zou denken dat het geschreven is door mijn favoriete auteur Diederik. Maar mijn vermoeden is dat hij hipster Laura van Gelder gecorrigeerd heeft.

Laten we hopen dat wanneer het sinterklaasfeest is ons beeld over zwartjes bij de ‘native’ Nederlander weer terug is naar normaal en onze kinderen de normen en waarden kunnen bijbrengen zoals het hoort.

Zwartjes hebben geen idee hoe kwetsend hun protest over zwarte Piet de afgelopen jaren is. Wij ‘native’ Nederlanders hebben het recht om onze eeuwenlange traditie van zwartjes, als zijnde dom en naïef vrolijk, over te brengen aan ons nageslacht.

Er gaat al zoveel van onze tradities verloren. 🙁

Corrie.

Reageer
gravatar

Jij weet tenminste nog hoe het hoort, Corrie!
Luisterden er maar meer mensen naar meneer Wijsgeert van de PVV.

Hij gaat Nederland een nieuwe Gouden Eeuw bezorgen. 😉

gravatar

‘native’ is een soort oorspronkelijk.
Maar vetter koeler.

Als Corrie al een oorspronkelijke Nederlander is, dan helaas een van de velen die zichzelf interessanter vindt door zich voor te doen als een buitenlander.

gravatar

Hoewel mijn aandacht meer uitgaat naar de tieten,
zitten er inderdaad fouten in de tekening van dat zwarte hondje.

Of was het nou een biggetje?

Gewoon een fopspeen?

Stofzuiger?

Kom ik toch niet helemaal uit.

Jammer van iemand die zo goed tieten kan tekenen.

Reageer