Bron: Twitter

DE SPELD CHECKT: ‘De vloer is lava’

Uitspraak is onwaar

Je hoort het deze tijd steeds vaker: de vloer is lava. Een uitspraak die niet zelden leidt tot paniek. Maar klopt het wel? De Speld ging het voor u na en kwam tot de volgende conclusie.

ONWAAR – In Nederland is de vloer voor zover te beoordelen niet van lava. Een kleine rondvraag bij binnenhuisarchitecten leert dat lava geen populaire ondergrond is. Mensen vinden het onpraktisch. Vloeren worden in Nederland over het algemeen gemaakt van andere materialen, zoals linoleum, steen, kliklaminaat en van die hoogpolige vloerkleden.

Er zijn bovendien in Nederland geen commercieel interessante hoeveelheden lava beschikbaar. Er wordt in ons land geen lava gewonnen en de import van lava is 0 ton (CBS, 2016).

Maar zelfs als de vloer sporadisch lava zou zijn, zou het binnen een paar minuten afkoelen tot onschuldig (zij het warm) vulkanisch gesteente. Wie geen rubberen schoenen draagt heeft dus geen enkele reden om paniekerig op de hoekbank te springen.

DISCLAIMER – Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid van deze tekst. Het niet wegspringen als iemand ‘de vloer is lava’ roept, is op eigen risico.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is ernstiger dan deze onschuldige fact-check doet vermoeden. Betrouwbare bronnen beweren dat de kreet “de vloer is lava” een typisch staaltje nepnieuws is, dat doelbewust verspreid wordt om de maatschappij te ontwrichten. Het is onduidelijk wie er achter deze acties zitten. Sommige experts vermoeden dat het de Russen zijn – in sommige gevallen werd de kreet met een duidelijk Oost-Europees accent uitgesproken. Anderen vermoeden dat sub-radicale extremistische moslims er achter zitten. Dit zijn moslims die wel de maatschappij willen ontwrichten, maar die er voor passen om daarbij zelf het leven te laten.
Sub-radicale moslimextremist Said ontkent dit desgevraagd: “Ik kan gewoon niet tegen bloed, daarom probeer ik op deze manier de samenleving te ontwrichten. Ik ontken trouwens enige betrokkenheid.”

Reageer
gravatar

Het schijnt dat die buitenlandse allochtonen met een migratie-achtergrond in hun dik gesubsidieerde sociale huurwoning nog weleens illegaal een authentiek vloertje van lava willen storten.

Doe dat in je eigen regio, denk ik dan.

Reageer
gravatar

Het is de belangrijkste ingrediënt voor lavalampen.
Wanneer die stukvallen op de grond kan enige waarschuwing best op z’n plaats zijn.
En kennelijk gebeurt dat de laatste tijd nogal eens.
Misschien een idee om dat eens te onderzoeken?