Multinational zonder personeel: iets voor jou?

Sietske (23) vertelt over haar freelance frisdrankconcern

Je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen: mensen die in een koffietentje een internationaal opererend megaconcern aan het runnen zijn. Veel mensen zien wel iets in een multinational zonder personeel, maar is het voor iedereen weggelegd?

Sietske Jacobs (23) heeft een groot freelance frisdrankconcern met een omzet van 26 miljard per jaar. Volgens haar heeft het bestaan als mzp’er vele voordelen. “Je bent je eigen baas, dus je kunt je tijd helemaal zelf inrichten. Er is niemand die je zegt wanneer je moet werken, maar je hoeft niet de verantwoordelijkheid voor personeel te dragen. Ideaal!”

Toch moet je niet zonder voorbereiding beginnen aan een multinational zonder personeel, zegt Sietske. “Het is echt hard werken, dus je moet wel echt de drive hebben. Die wens om 100 uur per dag te werken”, vertelt ze. “Er moet altijd wel iets gebeuren. Lopendebandwerk, fabrieksonderhoud, boekhouding, marketing, stukjes schrijven voor het intranet, inkoop van grondstoffen. Er gaat meer tijd in zitten dan je op het eerste gezicht denkt.”

“Soms denk ik wel eens: was ik maar gewoon in loondienst gegaan”, geeft Sietske toe. “Ik ben momenteel verstrikt in een juridisch geschil met het Paraguayaanse departement Itapúa. De wetgeving daar blijkt toch weer heel anders te zijn dan in Ghana of Litouwen. Ik ben dat nu aan het uitzoeken, maar ik moet eigenlijk mijn zoontje van school halen.”

Wegen de voordelen uiteindelijk op tegen de nadelen? “Ik heb echt geen tijd om daarover na te denken, er wordt zo een lading suiker bezorgd bij mijn fabriek in Laos.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kun je nagaan hoe krom het systeem is dat iemand met 26 mld omzet nog steeds beter af is zonder personeel.
Al is niet duidelijk welke munteenheid.
Maar je zou toch verwachten dat ze daarvoor wel een ZZP’er kan inhuren om d’r zoontje op te halen.
Bijvoorbeeld oma of opa, zodat de mensen wat langer door kunnen werken.

Reageer
gravatar

Nee, nee. Ze heeft 10.000en contractantjes met een nul-uren contract. Die tellen nergens mee. Zeker niet voor de hiephiepoptheekverstrekkers als ze willen innen van 0 uren. Mevrouw woont op lutele meters van school. 5 maal 5 minuten is 25. Afgerond dus 0. Zo werkt de wereld van (voornalig) Bakkellende & Rutte.

gravatar

Veel te vroeg dit, en daarbij niet eens grappig.
Ik ga mijn spelt abonement meteen opzeggen. Aan mij verdienen ze geen euro meer.
Ongepast, onbeschoft en veel te vroeg dit artikel.

Reageer
gravatar

Oplichtster!

Ze probeert overal geld te lenen met d’r dikke verhalen.
Dat zoontje bestaat niet eens, en morgen zit ze weer in een ander koffietentje of zelfs in een andere stad.

Reageer