Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Ouderwetse moordenaar legt zijn moorden vast op VHS

'Waar blijft de tijd dat je eerst je beoogde slachtoffer maandenlang stalkte?'

In het Amerikaanse Cleveland schoot een moordenaar een oude man dood en streamde de daad live op Facebook. Fredo K. kan er met zijn hoofd niet bij. “In mijn tijd legde ik mijn moorden hoogstens vast op VHS.”

Fredo ziet zichzelf als moordenaar van het oude stempel. “Het is zo vluchtig allemaal: je schiet iemand dood, je zet het op Facebook en twee dagen later maak je jezelf van kant. De mensen nemen niet eens meer de tijd om hun slachtoffer eens goed te bewerken met kettingzagen. Dan ben je als moordenaar geen knip voor je neus waard. En dan pakt hij ook nog eens willekeurige voorbijganger! Dat hadden bij wijze van spreken jij of ik kunnen zijn. Waar blijft de tijd dat je eerst je beoogde slachtoffer maandenlang stalkte?”

Dat moordenaars zich er niet voor schamen om hun misdaden live op sociale media te streamen is volgens Fredo typerend voor de ik-generatie. “In mijn tijd deed je er als rechtgeaard moordenaar alles aan om je identiteit maar mondjesmaat prijs te geven. Dat was deel van de charme: losgeldbrieven met aan elkaar geplakte krantenletters, geheimzinnige telefoongesprekken met zo’n heerlijke bakelieten draaischijf, stationskluisjes, afgesneden pinken. Ik durf te wedden dat die gast uit Cleveland niet eens weet dat ze op het station kluisjes hebben. En maar tof lopen te doen op Facebook.”

Fredo is bang dat de achteruitgang van het moordenaarsvak niet meer te stuiten is. “Ik houd mijn hart vast voor wat hierna komt. De Snapchat-moordenaar? Maximaal tien seconden om iemand om het leven brengen… ik ril al als ik eraan denk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het zal wel loslopen allemaal.

De Amerikaanse Mc Donaldsmentaliteit is in ieder geval op geen enkele wijze te vergelijken met de Nederlandse stamppot-met-draadjesvleescultuur.

Reageer
gravatar

Een goeie reactie, Wiemersma, die had zó van Blokker-kok Herman den Blijker (“Goeie zak, Hak”) kunnen zijn. Het vergelijken van de Amerikaanse haute cuisine met de Nederlandse stamppot is als het vergelijken van appels met peren en slaat als een tang op een halal geslacht varken. Je had ook het Amerikaanse aanbod van verse kernbommen kunnen vergelijken met de armetierige zure inmaak-bommen die wij in Volkel op voorraad hebben.

gravatar

Maar eerlijk is eerlijk; het delen van VHS-beeldmateriaal is gewoon een stuk arbeidsintensiever. Voordat zoiets viral is en je duizenden likes binnen hebt….. Kopiëren, de band terug spoelen, nieuwe lege band er in, kopiëren….. voordat je dit met al je vrienden gedeeld hebt heb je alweer een nieuwe moord gepleegd.

Reageer