Hoe Lang: ‘Ik ben eigenlijk Vietnamees’

Mop-figuur is verwarring zat

Het is een misverstand waar de 48-jarige Hoe Lang al zijn hele leven mee geconfronteerd wordt: Hoe Lang is een Chinees. De hoofdfiguur uit de aziatenmop laat geen spaan heel van de clou: “Ik kom uit Vietnam.”

De afspraak voor een interview met Lang stond al enkele maanden. Toen we een week van tevoren belden om de precieze locatie vast te stellen, kregen we een opvallende reactie: een grand café in Hanoi. Het zou niet de laatste verrassing blijken. Als we een week later arriveren op de afgesproken locatie, zit onze boomlange gast al klaar. Op de vraag waarom hij zo nodig in Vietnam wilde afspreken, antwoordt hij kort maar feitelijk: “Ik woon hier. Al mijn hele leven.”

Het is 1974 als de kleine Hoe zichzelf voor het eerst terughoort in een mop. Een Nederlandse zakenrelatie van zijn vader is te gast in huize Lang, tien kilometer ten zuiden van het overigens in puin liggende Saigon. “Hij vroeg hoe lang een Chinees was en toen niemand lachte, zei hij dat hij het over mij had. Op dat moment besefte ik nog niet dat ik de hoofdfiguur in een niet-kloppende mop geworden was. Je bent vijf, je hebt geen idee.”

Lang beweert zelfs dat hij nog nooit in China is geweest: “In 1998 probeerde ik een Chinees visum aan te vragen. Toen ik m’n naam zei, werd ik keihard uitgelachen door de autoriteiten. Ik word nog steeds kwaad als ik eraan denk.”

Zijn nationaliteit is niet het enige foutieve gegeven dat over de Aziaat circuleert. “Ik heb mensen wel eens horen zeggen dat ik twee broers heb: So Lang en Nie Lang. Hilarisch natuurlijk, maar ook onzin: ik heb alleen een zus, en die heet Nguyen Lang.”

Hoe neemt een slok van zijn loempia en denkt even na. “Overigens is ze vorig jaar getrouwd met een Groenlandse oliemagnaat, sindsdien heet ze Nguyen Canick-Lang. Canicklang betekent in het Inuit ‘mollig sneeuwvlokje’, dus ik vrees een beetje dat ze daar nu een mop geworden is.”

De ouders van Hoe leven mee met hun zoon. “Als we hadden geweten wat het allemaal teweeg zou brengen, hadden we hem misschien een andere naam gegeven. Maar dat is allemaal wijsheid achteraf. Mijn ouders konden ook niet weten hoe ongelukkig het was om mij Tamelijk te noemen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is dat je niet vermeld prikogen te krijgen.
“Tamelijk” verklaard dan ook dat de lengte, dus, nog te overzien is.
Je bent (engels “bant”) Corry van Hiernaast niet.

Het is maar waar je in geloofd Bant Luttelgeest.

Benny 4ever

gravatar

Egh,
kijk rond en “dus” zal overbodig blijken.

Een geknotte wilg verliest zijn schoonheid ook niet door hem te laten groeien.
Leer de tijd in lengte begrijpen en dan snap je dat.

gravatar

Nog steeds worden Vietnamezen gediscrimineerd.
De enige mop over Vietnam die niet over oorlogsveteranen gaat, voor zover ik weet. Volgende ronde racisme goed te maken.
Hoe Lang. Zeg dat wel.

Reageer
gravatar

De volgende keer gaan we het goedmaken.
Dan wordt Amerika weer zoals Amerika bedoeld was.
Meer respect voor onze oorlogshelden.

gravatar

Hmm, verdacht van #alternatieveFeiten.

Nguyen is een achternaam, geen voornaam voor een zus.

Overigens wordt de familienaam in Vietnam normaal als eerste geschreven, dus dan zou dat Hoe zijn. En Nguyen, dus geen familie.

Ook wat onwaarschijnlijk dat iemand helemaal zuid-noord van Saigon naar Hanoi verhuist is.

Ik denk dat Hoe-lang toch een Chinees is.

Dat is het beste!
Niet teveel verandering.

Reageer
gravatar

Nguyen is meestal een achternaam, maar is ook een voornaam. Ik ben hier zeker van, want ik ben Vietnamees en heb ook vrienden die Nguyen Nguyen noemen.

gravatar

En wat dacht je van die echte chinees, Hu Liang? Die hockey speler… De verwarring is er niet minder om wie lang is of niet – en waarmee. Al die stomme naam grappen ook.

Reageer
gravatar

Er is ook een wereldberoemde klassieke pianist die ‘Lang Lang’ heet, hij is lid van het internationaal bekende trio SOS: bestaande uit cellist Kort Kort en de gelijknamige altviolist. In Noord Korea woont Kim Dim Sun, een halfbroer van de nationale tiran. Hert gerucht gaat dat hij werd gevierendeeld, gesauteerd en uitgeserveerd tijdens het maandelijkse familieberaad.

gravatar

Loem Pia: is er een link met de Oempa Loempa’s uit Roald Dahl’s “Willy Wonka’s Chocolade Fabriek?”