Ophef over jaarlijkse traditie walviszwemmen in Venetië

Critici vinden grachtjes te smal

Het is weer de eerste dinsdag van maart en dat betekent dat Venetië volledig in het teken staat van het welbekende walviszwemmen. Het evenement, waarbij zeventien baleinwalvissen worden losgelaten in een gracht vol dobberende toeristen, is iets waar de Venetianen maandenlang naar uitkijken.

Toch klinkt er steeds meer kritiek. De twee meter brede grachtjes zouden te smal zijn voor de tandloze walvisachtigen. Ook zou de massa van de dieren schadelijke gevolgen kunnen hebben voor gondeliers die niet snel genoeg van hun kapotgeslagen bootjes kunnen wegzwemmen.

“Zwaar overdreven”, vindt organisator Antonio Altobello, “We hebben juist gekozen voor een dier zonder tanden en dat je goed kunt zien aankomen. Veiligheid heeft bij ons altijd voorrang. En ja, af en toe komt een enkeling dan onder een tachtigtonner terecht, maar daar kunnen we natuurlijk geen rekening mee gaan houden.”

Bovendien, zo betoogt Altobello, is het walviszwemmen een waardevolle dagenlange traditie. “We hebben dit eergisteren verzonnen. Door een administratieve fout is dit door de gemeenteraad gekomen, dan is het zonde om het nu af te gaan schaffen. Die critici weten niets van onze geschiedenis.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik maak me niet zo druk om de walvissen daar. Ik maak me meer druk om de Mosasaurus uit het verlaten Jurassic World pretpark. Dat arme beest moet minstens 4 beschermde witte haaien eten per dag en nu het park verlaten is krijgt dat arme beest geen eten meer

Reageer
gravatar

Er zijn bepaalde overeenkomsten met de Stierenrennen in Pamplona, maar niet diepgaand: in Pamplona werpen zich overwegend jonge macho’s met een hoge testoronspiegel vóór en tussen de stieren, in Venetië zijn gondeliers overwegend van middelbare leeftijd en meer met de continuïteit van hun pensioenopbouw bezig. De plaatselijke moskee ijvert voor de vervanging van (haram) baleinwalvissen door halal baardwalvissen.

Reageer
gravatar

Een recente studie beweert dat Venetië over honderd jaar niet meer bestaat. De stad zal geheel onder water zijn verdwenen door stijging van de zeespiegel die versneld zal plaatsvinden door Amerika terwijl u al dan niet in het hiernamaals, op z’n Hollands nog doorfilosofeert over testosterongerelateerde curiositeiten.

gravatar

U voorspelt een nieuwe zondvloed? Dan bel ik gelijk even met DJ Trump; dan kan hij in New York verscherpte dijkbewaking toepassen, als hij tenminste de grenswachten aan de Mexicaanse grens kan vrijmaken.

gravatar

Ik merk dat je mijn oma niet kent. De enige lichaamsbeweging die zij krijgt is als ze waggelt tussen de frituurpan en de diepvries.

gravatar

Wiem; weet Oma trouwens al dat er binnenshuis boven het gasfornuis absurd hoge fijnstof-waarden worden gemeten? Of gedogen jullie dat stilzwijgend met het oog op het eerder vrij komen van de erfenis?

gravatar

Wij oefenen dagelijks: ‘Beste oma, stof bent u en tot stof zult u wederkeren’ . In den hoge, in den hoge stofwaarden zult u zijn. Naar opa.