Flickr - Nationaal Archief

‘Veel te vroeg voor vergelijking met jaren ‘30 van 21e eeuw’

Historicus tempert paniek

Het is veel te vroeg om de huidige tijd te vergelijken met de jaren dertig van de 21e eeuw. Dat zegt de Leidse historicus Anton Sereij.

De hoogleraar moderne geschiedenis vindt de huidige paniek over de actualiteit overdreven: “Er wordt nu gedaan alsof we in de jaren dertig beland zijn. Dat is écht dertien jaar te vroeg. Wat mensen vergeten, is dat het in 2030 allemaal véél erger zal zijn dan nu.”

Sereij noemt de vergelijking met de jaren dertig smakeloos: “Ik snap dat mensen zorgen hebben over de opkomst van populistische partijen. Maar dat kun je toch niet gelijkstellen aan een tijd waarin de VN uit elkaar viel, half Nederland overstroomde en de Eiffeltoren gebombardeerd werd? Waarom moet overal meteen weer de Vierde Wereldoorlog bij gehaald worden?”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarom wordt er altijd zo negatief gedaan over 2031 e.v.? Er gebeurt dan juist ook veel goeds, zoals de opkomst van partijen die willen dat de opgeheven EU terugkomt, tegen de dreiging vanuit Kazachstan en de Verenigde Staten van Korea.

Reageer