YouTube: NS

SCP: vertrouwen in railcateraars op historisch dieptepunt

Rugzak met koffiebekertjes wekt niet meer automatisch gezag

Het vertrouwen in railcateraars is de afgelopen vijftig jaar gehalveerd. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport over het afbrokkelende gezag van maatschappelijke instituties.

Volgens SCP-directeur Kim Putters heeft de burger sinds het einde van de verzuiling steeds minder vertrouwen in mensen die door de trein lopen met koffie, thee, fris, warme chocomel en andere versnaperingen: “In de jaren zestig lag het vertrouwen in de railcateraar nog op negentig procent. De railcateraar had een natuurlijk gezag. Als er een slungelige student met cappuccino en stroopwafels een treincoupé binnenkwam, namen mensen meteen hun hoed af. Inmiddels is het vertrouwen gehalveerd. Een onhandige rugzak met kartonnen koffiebekertjes boezemt niet meer automatisch ontzag in. Dat ondermijnt de democratie.”

Het SCP doet een aantal aanbevelingen om het vertrouwen in de railcatering te herstellen. Putters: “Het belangrijkste is dat railcateraars veel zichtbaarder worden in de samenleving en dat ze het publiek uitleggen waarom ze bepaalde keuzes maken. Je kunt wel vanuit je ivoren toren blijven vragen of mensen nog een gevulde koek willen, maar daarmee maak je het onbehagen alleen maar groter.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ze hadden nooit de restauratiewagon weg moeten halen. Die ging weg met de raampjes nadat een vrouw in Frankrijk uit het raam was gegooid, en het rookverbod: het begin van de vermaledijde ov-kaart en de privatisering. De ov-kaart was iets voor thuiswonende studenten, om ze niet te laten ontgroenen, de oorlog aan de terreur.

Reageer
gravatar

De lengte van uw zinnen draagt niet altijd bij aan de helderheid ervan.
Misschien kunt u daar eens wat meer aandacht aan besteden?

gravatar

Het leren bevatten van meerdere facetten van de realiteit in 1 zin is zingeving, het wezenskenmerk van synthetisch denken, ook wel intuïtie genoemd. Het Facebook-denken komt niet verder dan frasen die verder de mensen verdelen. Men kan niet verder denken. Een trein bestaat uit meerdere wagons, de automobilist in denken en voelen is autist, m’n-eer, Cornelis.

gravatar

Zingeving is het leren verstaan en waarderen (beoordelen) ‘van meerdere facetten van de realiteit’;
het uitdrukken van meerdere -verschillende- associaties of gedachten in een enkele zin zónder op twee gedachten te hinken is ”vestdijksiaans”.
Dat is moeilijker dan het lijkt.

gravatar

De seinen staan al geruime tijd op rood, maar de echte tragiek schuilt natuurlijk in het feit dat het SCP dit blijkbaar al een halve eeuw signaleert en nu pas aan de noodrem trekt. Opheffen, dat SCP!1!!

Reageer
gravatar

Eindelijk wordt er eens aandacht aan besteed. In welk land ik ook kom, ik moet altijd weer uitleggen waarom bij ons de railcateringcultuur zo belabberd is. Terwijl ik er niks aan kan doen!

Reageer