Joop Hoek / Shutterstock

We moeten af van onze verslaving aan fossiele olie- en gasbollen

‘Windbollen en zonnebollen zijn de toekomst’

Sinds jaar en dag eten we met Oud en Nieuw olie- en gasbollen. Bakkers waarschuwen dat dat over twintig jaar verleden tijd is: de fossiele ingrediënten zijn dan simpelweg op.

“We zijn verslaafd aan fossiele bollen”, zegt bakker Ramon de Groot uit Veghel. “Maar van die verslaving moeten we heel snel af. De voorraden olie en gas in onze keukenkastjes worden in rap tempo kleiner. Als we niet snel de transitie naar hernieuwbare baksels maken, zitten we op zeer korte termijn zonder bollen.”

De bakkers experimenteren al met windbollen en zonnebollen, maar volgens De Groot is het de vraag of dat de toekomst is: “Het maken van een zonnebol kost meer dan het oplevert. Misschien vinden we op termijn nog een betere manier, maar tot die tijd vind ik dat we kernbollen niet moeten uitsluiten, hoe smerig je keuken daar ook van wordt.”

Maar dat is niet genoeg, zegt De Groot. Volgens hem is de hele bollenketen aan hervorming toe. “De uitstoot van poedersuiker is echt schrikwekkend hoog. We verspillen het met wolkjes tegelijkertijd. Als we zo scheutig blijven, is het straks op. En dan kun je wel mooie nieuwe duurzame bollen bakken, maar die krijg je zonder poedersuiker niet weg.”

De Groot wil dat de politiek het voortouw neemt in de transitie naar de klimaatneutrale bol. “Je kunt het de consument niet kwalijk nemen dat hij kiest voor de comfortabele en goedkope fossiele bol. Maar als we willen dat onze kleinkinderen ook bollen kunnen blijven eten met Oud en Nieuw, is het tijd om in actie te komen. Het is nu echt vijf voor twaalf.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Corry, meid, met alle respect voor jouw spitsvondigheid jegens linkse gekkies. moet mij toch van het hart dat je je hier schuldig maakt aan kwantitatieve redenering in kwalitatieve vorm, slim geponeerde causale relaties tussen twee abjecte variabelen: All leftists are stupid so all stupids are leftist. Ongetwijfeld heb je internsief veldonderzoek verricht. maar zelfs ik ken genoeg gevaarlijke gekken die uiterst rechts zijn, om er een paar te noemen: Robin van Linschoten, Hans Wiegel, Rita Verdonk, Halbe Zijlstra c.s. zo ook Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold, het verenigd intellect van DENK etc. Ik speel hier ad hominem, dus ik loop het risico op een dagvaarding door Mr. Knoops, maar het moest mij even van het hart. Gelukkig Nieuwjaar overigens

gravatar

Hoi Outsider,

Een beetje gelijk heb je wel. Niet iedere gek is een linkse gek. Maar je moet toch wel toegeven dat op links de meeste zijn.

Ook jij en de vele fans die ik op dit forum heb wens ik jullie een gelukkig nieuwjaar.

Zoals Boris, Idiols winnaar van 2004, zou zeggen; “Keep the soul alive!”.

https://youtu.be/hDBBqu1lRDQ

Corrie.

gravatar

Naast het eten ervan, behoort het zeiken erover tevens tot de echte Hollandsche Tradities, en dient als zodanig op Corrie’s lijst van het culturele erfgoed te worden geplaatst:

1) Zeiken over Zwarte Piet
2) Zeiken over Geert Wilders
3) Zeiken, ook over die met krenten.

gravatar

Importeren uit Noorwegen, daar maken ze waterkrachtbollen.

En natuurlijk recyclen. Er valt nog een wereld te winnen bij gescheiden inzameling door de rioleringsbedrijven!

Reageer
gravatar

Lever je de olie wel in bij een gemeentelijk inzamelingspunt?
Anders loop je een dubbel risico:

Eet je te veel raak je zelf ontstopt en het riool verstopt 😉

gravatar

heeft de redactie van de Speld weleens geproefd hoe een bol smaakt als ik hem aanleg aan een energiepaal voor een electrische bol? Of hoe die smaakt met zonnepanelen of een windturbine er aan vast?

Reageer
gravatar

Het publiek moet dan wel het voortouw nemen, maar de politiek dan?
Het is hun job om zulke wereldproblemen op te lossen. Want wij, het gewone volk, zitten straks met de gebakken peren. Of denkt iemand hier anders over?

Reageer
gravatar

N.B., het valt wel op dat de hoeveelheid reclame op De Speld enorm toeneemt. Nu ook al reclameblokken IN de tekst. De vraag rijst of binnenkort niet de adverteerders gaan uitmaken welke teksten wel -en welke niet- mogen worden geplaatst. Zo’n beetje de modus operandi van de ziektekostenverzekeraars: geen echte censuur maar wel een totale controle.
In hoeverre krijgen Turkije en Rusland hier een vinger in de Speld-pap?

Reageer
gravatar

Van die fossiele olie en gasbollen schijn je erg winderig te worden.
Volgens windenergie experts is dit juist een win(d) win(d) situatie. Hun advies is om nu massaal aan de olie/ gasbol te gaan,
Deze tijdelijke ontstane windcapaciteit kan ingezet worden om de windmolens draaiende te houden nu het zo weinig waait.

.

Reageer
gravatar

Je schijnt van die olie/gasbol erg winderig te worden. Volgens windenergie experts een win(d) en win(d) situatie.
De overtollige windcapaciteit tijdens Oud en Nieuw wordt ingezet om de windmolens draaiende te houden, nu het zo weinig waait.
Dus massaal aan de olie/gasbol en draag zelf bij aan de Energieopgave met je zelf opgewekte windenergie.

Een gezond 2017!

Reageer