Bron Flickr - Andrew Evans

Super Mario geeft studenten verkeerd beeld van loodgieteropleiding

‘Op de eerste schooldag moesten we drie eerstejaars uit een rioolpijp trekken’

Aan het begin van ieder schooljaar krijgt de loodgieteropleiding in Nyenrode weer duizenden enthousiaste aanmeldingen, maar nog geen half jaar later is meer dan driekwart van de studenten gedesillusioneerd verdwenen. “Mensen komen hier met het idee dat ze Super Mario kunnen worden”, aldus schooldirecteur Renzo DiLuigi.

Vrijwel direct na het verschijnen van het eerste Super Mario-spel in 1985 zag de loodgietersopleiding een explosieve stijging in het aantal aanmeldingen. “Maar daar begon ook meteen het gedonder”, vertelt DiLuigi. “Alleen op de eerste schooldag moesten we al drie eerstejaars uit een rioolpijp trekken. Dan is de lol er voor ons snel af. We leren mensen een gootsteen ontstoppen, niet hoe je een prinses moet redden.”

Johan Stip is al ruim 40 jaar docent zwanenhalstechniek op de loodgietersopleiding. Hij maakt de ontwikkelingen van dichtbij mee: “Op de eerste dag van het jaar komen ze al in hun karts de parkeerplaats op scheuren. Banaan in de hand. Dan denk ik al: dat gaat nooit een goede loodgieter worden. Als je met apen wilt vechten dan ga je maar lekker biologie doen, maar kom hier niet het hele schoolgebouw overhoop trekken.”

Toch blijft het loodgietersambt voor DiLuigi het mooiste vak ter wereld: “Uiteindelijk blijven altijd de echte geboren loodgieters over. Ieder jaar heb ik er weer ontzettend veel zin in. Zoals ik altijd maar zeg: Let’s-a go!”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ikzelf en Corrie zitten je wel hoog hè.

Je hebt zeker een loodvergiftiging opgelopen tijdens je laatste schoolreisje bij Nintendo.

Zoek een goede arts en slik op tijd je pillen!

gravatar

Shit!, zo vind ik het niet leuk meer.
Als ik zin heb om over te Corrie te zagen neem ik een alias dat lijkt op die van Wiemersma, en niet een die identiek is aan eerder genoemde .

Het moet wel een geintje blijven.