YouTube: CNN

Waarom de media er zó naast zaten bij de Moldavische presidentsverkiezingen

'Men heeft geen idee wat er leeft onder de gewone Moldaviër'

Een dag later kan nog bijna niemand het geloven: Igor Dodon is verkozen tot nieuwe president van Moldavië. Hoe konden de media er zó naast zitten?

Maandenlang waren alle peilingen en opiniemakers het erover eens: Maia Sandu zou met gemak de presidentsverkiezingen winnen. Vandaag ontwaakt Moldavië in een nieuwe realiteit. Het Moldavische establishment heeft een mokerslag gekregen van het vergeten electoraat in de verarmde zuidelijke gebieden als Căușeni en Gagaoezië.

Moldaviëdeskundige Ebert Vaanstra geeft toe dat hij de uitslag niet zag aankomen: “Ik had geen idee dat er verkiezingen waren in Moldavië. Bovendien: volgens de peilingen had Sandu een kans van negentig procent om de verkiezingen te winnen. Kennelijk is de boosheid onder de Moldavische middenklasse stelselmatig onderschat.”

Vaanstra vindt dat de journalistiek lessen moet trekken uit de verkiezing van Dodon: “De Nederlandse media hebben geen idee wat er leeft onder de gewone Moldaviër. De meeste journalisten hebben geen enkele Moldaviër in hun vriendenkring. Geen wonder dat zoveel kiezers zich niet gehoord voelen en uiteindelijk stemmen op een of andere Moldaviër die niemand kent.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als Nederlanders geen idee hebben wat er leeft onder gewone Moldaviërs, ben ik kennelijk geen Nederlander.

Daar ben ik van geschrokken; morgenvroeg maar eens aan mijn ouders vragen wanneer ik de verblijfstatus toegekend hebben gekregen.

Reageer
gravatar

Is Moldavië al uitgenodigd als lid van Europa?

Anders gemiste kans.

Er zit immers een bonus op het aanbrengen van corrupte/dictatoriale/failliete/criminele landen bij Europa.