YouTube.com / Remco Middelveld

Tweede Kamer van Koophandel brengt politici en ondernemers in de war

‘Ik moest een motie indienen om me uit te laten schrijven’

Politici en ondernemers zijn in verwarring door de oprichting van de Tweede Kamer van Koophandel. Het is onduidelijk wat het instituut precies doet.

“Ik ben uitgenodigd voor een seminar over innovatief volksvertegenwoordigen in mijn regio”, zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vertwijfeld. “Ik kan kennis, inzicht en contacten opdoen en samen met collega’s mijn parlementaire innovatiepower een boost geven. Waar gaat dit over?”

Ook Youssef Maachi, eigenaar van een horecazaak in Amstelveen, begrijpt weinig van het initiatief. “Ik kreeg een brief dat er mondelinge vragen zijn gesteld over mijn bedrijfsprofiel. Toen ik opbelde om me uit te laten schrijven uit hun register, kreeg ik te horen dat ik daarvoor een motie moest indienen. Die motie moet gesteund worden door minstens 75 andere ondernemers, anders wordt mijn uitschrijving afgewezen.”

Zijlstra heeft het kabinet gevraagd om een digitaal gewaarmerkt uittreksel op te sturen van de Tweede Kamer van Koophandel. “Ik wil weten met wat voor lui ik te maken heb. Mijn brievenbus ligt ineens vol met folders van de Sligro en Viking kantoorartikelen. Ik zit hier alleen maar om mijn kiezers te vertegenwoordigen, ik heb helemaal niet gevraagd om anonieme reclametelefoontjes van vage lui die aanbieden om mijn belastingaangifte te doen.”

Ook Maachi hoopt dat er snel duidelijkheid komt: “Ik wil een klip en klaar antwoord van de minister. Óf je bent een parlement, óf een belangenorganisatie voor het bedrijfsleven. Het is van tweeën één, voorzitter.”

Maachi’s uitschrijving is aangenomen dankzij de steun van PvdA, CDA en Jopies Broodjeszaak en ligt nu bij de Eerste Kamer van Koophandel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er is fout op fout gestapeld in het dossier dat tot dit instituut heeft geleid. Wij zullen het initiatief tot een commerciële enquête nemen, want de onderste steen (bij ons nu met € 5 korting) moet boven!

Reageer
gravatar

Ik wil Jopies Broodjeszaak uitnodigen om mij te steunen in het referendum voor de OPHEFFING van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. De rest van Nederland nodig ik trouwens ook uit.

Vreselijk die tweedekanspolitiek (dwarsbomerij) van partijen die in de tweede kamer hun zin niet hebben gekregen. Obstructief, inefficiënt, onnodig.

Laten we gelijk het koningshuis meepakken.

Reageer
gravatar

Nou, LdR, je wilt wel érg veel tegelijk: Eerste Kamer afschaffen, Koningshuis meepakken. Wees eens wat realistischer: de Tweede Kamer is een verzameling -redelijk goedkope- belangenbehartigers van industrie en bedrijfsleven die bij het schrijven en indienen van wetsontwerpen geholpen moeten worden door lobbyisten uit die kringen.
Opheffen van de Eerste Kamer zal alleen maar de macht van het hedendaagse VOC-gebeuren. Senatoren hoeven hun portemonnee niet meer te vullen met (fiscaal aftrekbare) bijdragen uit het bedrijfsleven, die zijn pensioengerechtigd; hun zakken zijn vroeger al gevuld.

gravatar

Nou ik ook even serieus: je schrijft het wat moeilijk op Outsider, maar je hebt grotendeels gelijk. De Eerste Kamer is een prima instrument om de Tweederangs Kamer te corrigeren. Ze zou alleen niet met zo’n merkwaardige omweg gekozen moeten zijn. Behalve volle zakken moeten er ook meer juristen en filosofen in.

gravatar

Dank voor jouw bijval Splinter, ik deel jouw pleidooi voor een groter aandeel filosofen in de Eerste Kamer. Tot voor kort zat er één (1): Heleen Dupuis, die medische ethiek studeerde en doceerde, weliswaar geen filosofe, maar iemand die daar het dichtst tegenaan zat. Er lopen nog wel wat post-actieve professoren rond in de Nieuwspoort-area, maar die zijn al gecharterd door Bedrijfsleven (JP Balkenende) ,Clingendael (Joris Voorhoeve) en de Amsterdamse Tea-club (Job Cohen)

gravatar

Even off topic. De foto geeft een rake indruk van de Nederlandse politiek:Halbe Zijlstra’s bidsprinkhaanachtige lichaamstaal verraadt zijn minachting en desinteresse voor het confessionele politieke denken maar ja de verkiezingen komen er aan en je zou ze nog wel eens nodig kunnen hebben als de PvdA gewipt is. De misdienaar van het SGP bidt (noodgedwongen met open ogen) dat Gelovig Nederland eindelijk weer eens aan de bak komt. De lange kaalkop aan de linker interruptiemicrofoon staat ongeduldig zijn beurt af te wachten en Alexje Pechtold vraagt wanneer de koffie en/of plaspauze wordt afgekondigd.