Bron YT - RTL Nieuws

Keurmerkvrij voedsel: de bewuste keuze

‘Producten worden niet gezonder van blauwe rechthoeken’

‘Ik kies bewust’, ‘Dolfijnvriendelijk gevangen’, ‘Grüne Punkt’. Jarenlang kochten we het zonder bij na te denken, maar steeds meer mensen vragen zich af: zijn al die keurmerken eigenlijk wel gezond?

“Als je kijkt wat voor rommel ze tegenwoordig op die verpakking stoppen dan schrik je toch wel even,” zegt supermarktbezoekster Jolanda van Hessen. Ze koopt sinds een paar maanden alleen nog maar producten zonder keurmerken. “Onze grootouders hadden helemaal nog geen keurmerken. Die kregen bijna nooit kanker en hadden ook nog nooit van autisme gehoord. Toeval? Ik dacht het niet.”

Volgens Anna van Anhalt van Foodwatch is er sprake van een trendbreuk. “Fabrikanten hopen natuurlijk consumenten zoveel mogelijk te verleiden met al die mooie logo’s in felle kleuren. Maar langzaam maar zeker beginnen mensen door te krijgen dat een product lang niet altijd lekkerder of beter wordt van een gestileerde tonijn of een blauwe rechthoek.”

Hoewel producenten hun producten steeds vaker keurmerkvrij aanbieden moeten consumenten volgens Foodwatch nog steeds op de hoede zijn. “Wij raden consumenten altijd aan de verpakking goed te bestuderen voordat ze iets kopen. Het komt vaak genoeg voor dat ergens aan de onderkant van de zak toch nog een keurmerkje verstopt zit.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *